Muhalif Analiz / Oğuz Büber
Sosyal medyanın en etkin platformu Twitter'da günlerdir büyük bir sorun yaşanıyor. Kullanıcılar kısa bir süre tweetleri okuduktan sonra ana sayfada karşılarına "Kullanım limiti aşıldı. Lütfen birkaç dakika bekle sonra tekrar dene" yazısı çıkıyor.
Birçok kişi alışıktır; gündemle ilgili herhangi bir konu merak edildiğinde hemen Twitter’da aratılır ve neler oluyor diye bakılır. Ancak problem Twitter’da olduğunda ne yazık ki böyle bir şansınız olmuyor.
Herkes telaş içinde sorun neydi diyerek aratsa da net sonuçlara ulaşamıyordu. Arada bir akışta yenileme sonrası görüldü ki Elon Musk Twitter’a geçici kısıtlama getirmiş.
İlk kısıtlamada alınan kararlar şöyleydi:
- Doğrulanmış hesaplar günde 6000 gönderi okumakla sınırlıdır
- Doğrulanmamış hesaplar günde 600 gönderiye kadar
- Günde 300'e kadar yeni doğrulanmamış hesaplar
Bu kararı gören Twitter kullanıcıları ise kararı şaşkınlıkla karşıladı. Deneyimli Twitter kullanıcıları bilir ki bu limitin dolması 5 dakikalarını almayacaktır.
Sonrasında Elon Musk limitte yükseltme kararına gidildiğini de duyurdu. ("Limitler yakında doğrulanmış için 8000'e, doğrulanmamış için 800'e ve yeni doğrulanmamış için 400'e yükseliyor.") Bu karar da ilk hamle kadar komikti Twitter kullanıcıları için.
Peki asıl önemli nokta; bu kısıtlamaların sebebi neydi?
İlk olarak yine Twitter’da bir kurgu dolaşıma girdi. Bu iddiaya göre kısıtlamaların sebebi Twitter’ın bedava veri vermeyi bırakma tercihiydi.
OpenAI (ChatGPT) gibi sistemlerin veriyi Twitter'dan satın almak yerine Twitter kullanıcısı taklidi yaparak bedava veri çektiği belirtiliyordu. Durum böyle olunca da Musk kullanıcılara veri sınırı koydu.
Twitter’ın bedava veri çekmeyle ilgili bir çözüm bulmasıyla da sitenin eski haline döneceği vurgulandı. Ya da Twitter’ın veri politikasında değişiklik yapması çözüm olarak gösterildi.
Twitter’ın bu şekilde sürekliliği olmayacağı ve mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğinin de altı çizildi. Tabii bunlar ortaya atılan önemli iddialardı.
Gerçek sebep ise herkesi şaşırttı!
Gerçek ise bambaşkaydı. Bloomberg tarafından aktarılana göre Elon Musk içine düştüğü krizi fırsata çevirmeye çalışıyordu. Olayın asıl sebebi Musk’ın ödemediği faturaları kullanıcılarından çıkarma çabasıydı.
Bloomberg’de yer alan habere göre; Twitter Google Cloud’un “service” ücretini ödememişti.
Yani Musk kendisine Google tarafından kesilen faturayı karşılayamamıştı.
Kendisine kesilen faturayı ödeyemeyen Musk, kullanıcılarını kısıtlamaya tabii tutarak ve Twitter Blue almalarını teşvik ederek; mizahi bir dille belirtmek gerekirse üç kağıtçılık yaparak kendince cezasını ödüle çevirecekti.
Twitter kullanıcılarının merak ettikleri ise sitenin eski haline ne zaman döneceği?
Musk’ın tüm kullanıcılardan ödeme alma hayali bir yana dursun, bu şekilde kararlar almaya devam ederse dünyanın en popüler uygulamasını batıracağını söylemek pek de yanlış olmaz.
Ki, Twitter benzeri uygulamalar ortaya çıkmaya başladı bile…