İstanbul
Şiddetli yağmur
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6878 %0.13
37,4911 %0.7
105.136,29 %0.128
3.178,91 0,75
Ara
Muhalif. SAĞLIK Alternatif tıp bilimsel çalışmalar yapar mı?

Alternatif tıp bilimsel çalışmalar yapar mı?

İnsanlar modern tıpta bulamadığı şifayı alternatif tıpta aramaktadır. Alternatif tıp, geleneksel ve doğal bitkilerin hastanın tedavisinde kullanılmasıdır. Bilimsel çalışmaları, faydaları ve riskleri haberimizde.

Okunma Süresi: 3 dk

Alternatif tıp, tamamlayıcı tıp olarak bilinmektedir. Alternatif tıp tedavisi genellikle bitki kaynaklı ürünlerle yapılmaya çalışılmaktadır. Alternatif tıp genelde modern tıbbın çare bulamadığı hastalıklarda uygulanmaktadır. Modern tıbbın teşhis, korunma ve tedavi sürecinde yetersiz kaldığı hastalıklar genellikle kroniktir.

Alternatif tıp tedavisi bazen modern tıp tarafından reddedilmektedir. Çünkü, alternatif tıp adı altında piyasa sürülen bazı ilaçların hastalık tedavisinde faydalı olduğu ispatlanmamıştır. Modern tıpta kullanılan ilaçların yan etkileri hastalığa göre değişebilmektedir. Bazen hasta sağlığını fazla etkilemeyen yan etkiler olmasına karşın bazen ölüme yol açabilecek yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Alternatif tıp tedavisinde ise bu yan etkiler tam olarak araştırılmamıştır. Çünkü, alternatif tıp son zamanlarda gelişme göstermektedir.

Zaman zaman alternatif tıp adı altında sürülen ilaçlar vücuda zararlı olabilmektedir. Bitki kaynaklı ilaçlar kişileri zehirleyebilmektedir. Örneğin; kilo kaybettirici bitki kaynaklı bir ürün kısa zaman önce piyasaya sürülmüştü. Ancak bu bitki kaynaklı ilacı kullanan 100 civarında kadının böbrek fonksiyonlarında bozulma meydana gelmiştir. Bir kısmında ise ilerlemiş böbrek hastalıkları ortaya çıkmıştır. Araştırmalara göre alternatif tıp adı altında piyasaya sürülen bazı ilaçların ise kanser yaptığı ortaya çıkmıştır. Aslında bitki kaynaklı bu ilaçlara farklı maddeler karışabilmektedir. Bundan dolayı bu ürünlerden bazıları insan yaşamı için risk taşımaktadır. Ayrıca bitki kaynaklı ürünler ile ilaçların birlikte kullanımı bazen hasta sağlığını olumsuz etkilemektedir. Yani bitki ile ilaç etkileşimi her zaman işe yaramamaktadır.

Genel olarak doğal tıpta kullanılan teknikler şunlar:

Hayatı düzenleyici tedbirler
Doğru ve sağlıklı beslenme önerileri
Psikolojik destekler ve bireyin müzik resim doğa sanatları ile sağlığını koruması kendi kendine doğa görseli kaynaklı uygulamalarda bulunması veya bir uzmandan yardım alması
Fitoterapi (bitkiler ile tedavi)
Detoks (bağırsak temizliği ve toksik maddelerden arınma yöntemi)
Tedavi amaçlı sebze ve meyve suları ile arınma
Tedavi amaçlı oruç
Aromaterapi
Masajlar
Geleneksel Çin tıbbı
Su ile tedaviler (Kneipp’ın geliştirdiği su yöntemleri)
Kan akıtma, şişe çekme, sülük koyma vs.
Akupunktur
Homeopati

Fitoterapi Nedir?

Bitkilerden elde edilen ekstraktların farklı hastalıkların tedavisi için kullanıldığı tıbbi uygulamaya Fitoterapi denir. Tıbbi açıdan değerli kabul edilen farklı bitkiler vardır. Bitkilerin farklı kısımları, farklı hastalıkların uygulanması ve tedavisi için aktif terapötik içerikleri saf olmayan bir şekilde çıkarmak için kullanılır.

Bu uygulamada farklı kısımları tıbbi değer taşıyan birçok fitoterapötik bitki vardır. Bu, bazı ülkelerde çok popüler bir uygulama olmasına rağmen, terapötik etkinliği gösteren kanıtların olmaması nedeniyle tıp dünyası bunu geleneksel bir tıbbi uygulama olarak görmektedir. Herbolojiden farklıdır, çünkü tedavi için sadece bilime dayalı bitkiler ve özleri kullanılır.

Fitoterapi’de, modern tıpta olduğu gibi vücudun kimyasalları ile oynama yoktur, zira zayıf melekeler ile üstün ve karmaşık yaradılışlı insan vücudunun bir ayarı ile oynandığında denge bozulmakta, belki ayarı düzeltilmeye çalışılan fonksiyon yerine gelirken yüzlerce fonksiyon bozulmaktadır. Fitoterapi ise “denge içerisinde yaratılmış olan” insan adlı organizmaya tıpkı bir puzzle’ın parçası gibi en uygun “bitki” ile dengeleri bozmadan, artması gereken fonksiyonları artıran, azalması gerekenleri azaltan naif bir dokunuştur.

PubMed adlı akademik yayın web sitesinde dünyanın birçok bölgesinden farklı bilim insanının yaptığı çalışmaları bulabilirsiniz. Bu akademik yayın sitesinde, Fitoterapi konusuna ait 2,000’den fazla akademik makale yer almaktadır. 

Fitoterapi Şekilleri
Tıbbi çaylar
Tentürler
Şuruplar
Lapalar, ballı karışımlar
Macunlar
Maserat ve tıbbi yağlar
Sabit yağlar
Uçucu yağlar
Katı ekstraktlar

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *