İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
102.420,31 %-1.682
3.228,24 0,39
Ara
Muhalif. SAĞLIK Bacaklarınız ve ayak bileklerinizdeki renk değişimine dikkat

Bacaklarınız ve ayak bileklerinizdeki renk değişimine dikkat

Cilt değişiklikleri yaşlanmanın doğal bir sürecidir. Yine de bu gerçek, cildinizdeki tüm farklılaşmaları yaşa bağlayabileceğimiz anlamına gelmez. Bazı durumlarda, deri renginiz, genel sağlık durumunuz hakkında ipuçlarını barındırır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas dolaşım sorunlarının habercisi olabilecek olan bacaklarda ve ayak bileklerindeki renk değişimleri anlattı.

Okunma Süresi: 3 dk

Kalbimizden en uzakta yer alan bölge olması nedeniyle, bacaklarımızın dizaltı bölümleri ve bilekler, dolaşım sorunlarının genelde ilk belirti vermeye başladığı alanlardır. Bacakların, kalp ve akciğerlere mesafesi dışında, venler (toplardamar) içindeki kanı yer çekiminin ters yönünde, aşağıdan yukarıya pompalama gibi zor bir görevleri de vardır. Bacaklardaki venlerin içinde yer alan ve tek yönlü çalışan kapakçıklar bozulmaya başladığında, ayak cildimizde bundan etkilenebilir. Bilek ve alt bacakta ‘staz dermatiti’ adı verilen renk değişikliği, normal yaşlanma sürecinin bir parçası değildir. Peş peşe kendini gösterebilecek bir dizi ciddi sorunun da ilk belirtisi olabilir.

Venlerde yetersizlik sorunları başlatır

Cilt renginde değişiklik başlamadan, ayak bileklerinizde zaman zaman şişlik olduğunu büyük olasılıkla farkedersiniz. Adını ‘şişlik’ olarak koymasanız dahi, çıkarttığınız çorapların lastik izlerinin daha belirgin olduğunu gözlemlersiniz. Genelde bu durum, uzun saatler oturduğunuz veya hareketsiz olarak ayakta durduğunuz günlerde daha fazla dikkatinizi çeker. Zira yürüdüğümüz sürece baldır / alt bacak kaslarını çalıştırırız. Bu adaleler, yarattıkları kasılıp-gevşeme ile içlerinde yol alan venlerin üzerinde, aşağıdan yukarıya, adeta bir masaj etkisi oluştururlar. Hareketsiz kaldığımızda, kirli kan göllenme eğilimi gösterir ve venlerin içindeki kapakların üzerindeki basınç artar. Şiş ayak bilekleri, bu sıvı toplanmasının bir belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.

Bir damar hastalığı: Venöz yetmezlik

Bozulan ven kapakçıkları ve bu nedenle kirli kanın kalp ve akciğerlere iletilememesi, ‘kronik venöz yetmezlik’ adı verilen bir damar hastalığını doğurur. Bu durum söz konusu olduğunda, ayak bileklerinde kırmızı, mor, kahverengi veya sarı cilt renklenmesi karşımıza çıkar. Diz altındaki tüylerde kayıp ve bileklerde kalınlaşma olabilir. Bölge kaşıntılı, bazen de ağrılı olabilir. Bacağın diğer alanlarında birkaç mm’den kalın spagetti görünüşlü olanlara dek değişik çap ve görüntüde damarlar belirebilir. Uzun süreler oturduğunuz veya ayakta durduğunuzda bacaklarda ağırlık veya dolgunluk hissi ifade edilir. Zamanla tablo kötüleşebilir ve cillte daha önemli hasarlar kendini gösterir. Kuru, çatlak deri ve sonuçta ağrılı ‘ülser’ler (yara) ortaya çıkar. Kronik venöz yetmezlik, staz dermatiti’nin tek nedeni değildir. Bacakta gerçekleştirilen ameliyatlar, ayak bileğine olan travmalar, derin venlerde pıhtı (‘DVT’) benzeri dolaşım sorunları veya kalp yetersizliği de bu durumu doğurabilir.

Risk altında olabilirsiniz

Bazı bireyler staz dermatiti açısından daha yüksek risk grubundadırlar. Kadınlar, 50 yaşın üzerindekiler, fazla kilolu olanlar, yüksek tansiyon hastaları, hareketsiz bir yaşantı sürenler, bir dolaşım sorunu olanlar, böbrek hastaları ve hormon içeren ilaçlar kullananların bu konuda mutlaka duyarlı olmaları gerekir. Bacaklarınızda diz altı bölgede ve ayak bileklerinde renk değişimi farkederseniz bunu hafife almadan bir uzman hekime danışmakta fayda vardır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *