İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Çocuklar neden sık hasta oluyor? Influenza ve beta virüsleri

Çocuklar neden sık hasta oluyor? Influenza ve beta virüsleri

Özellikle kış aylarında kapalı ortamlarda bir arada bulunan çocuklarda boğaz enfeksiyonu sık görülüyor. 5-15 yaş arasında daha fazla ortaya çıkan hastalık, yutkunma güçlüğü, ateş ve ağız kokusu ile kendini gösterebiliyor. Pandemi dönemi ile daha sık karşılaştığımız Beta, Influenza gibi virüslerde hayatımıza dahil oldu. Okula giden her 10 çocuktan 5'i şuan bu virüslerle baş etmeye çalışıyor. Beta, Influenza virüsü nedir? Bu virüsler nasıl yayılır?

Çocukluk çağında özellikle de kreşe ya da okula giden çocukların sık hastalanması çoğunlukla normal karşılanır. Kış mevsimiyle birlikte, çocuklarda hastalanma oranı artıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri; kreş ve okul ortamlarında hastalıkların çocuklara solunum yolu ile bulaşmasıdır. Son zamanlarda özellikle çocuklarda görülen Beta ve Influenza virüsü günümüzde sıkça adından bahsettiriyor. Bu enfeksiyonların yaklaşık %20–60’ının virüs kaynaklı olduğu bilinmektedir; yapılan çalışmalar yaşamın erken dönemlerinde kişilerin yılda 5–6 kez viral solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini ortaya koymaktadır. Genel olarak en sık görülen etken influenza virüsleridir.

Beta enfeksiyonu nedir?

BETA enfeksiyonu Beta hemolitik Streptococcus pyogenes isimli bakterinin neden olduğu enfeksiyonudur. Halk arasında BETA olarak kısaltılmıştır. Halk arasında bilinenin aksine BETA enfeksiyonuna virüs değil bakteri neden olmaktadır. Beta mikrobu diye bilinen mikroorganizma boğazda iltihaplanma yapan bir çeşit bakteridir. Boğaz ağrısı ve ateşi olan çocukların yaklaşık %10 - 15´inde A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı vardır. Boğazın ve bademciklerin iltihaplanmasıyla çocuğun yutkunması ve beslenmesi güçleşir, çocukta kötü ağız kokusu ve ateş olur. Bununla birlikte; titreme, vücut ağrısı ve iştahsızlık görülür. Ayrıca karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler de bulunabilir. Bakıldığında bademcikler ve boğazda kızarıklık, küçük dilde şişlik ve bademcikler üzerinde beyaz lekelenmeler görülür. Alt çene kemiğinin köşesinde ve boyunda lenf bezleri şişmiş olabilir.

Beta enfeksiyonun belirtileri nelerdir?

- Ateş BETA enfeksiyonunda sık görülebilen belirtiler arasındadır.

- Yutma güçlüğü BETA enfeksiyonu belirtisi olabilmektedir.

- Boyunda şişlik birçok rahatsızlıktan kaynaklanabildiği gibi BETA enfeksiyonu belirtisi de olabilir.

- Boğaz ağrısı üst solunum yolu rahatsızlıklarında sık görülmektedir. BETA enfeksiyonu belirtisi de olabilir.

BETA enfeksiyonun belirtileri başta üst solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere farklı hastalıklarla da karıştırılabilir. Bu nedenle BETA enfeksiyonu belirtileri yaşandığı zaman bir doktora başvurmak gerekmektedir. 

Okullarda ve kreşlerde daha fazla görülme nedeni nedir?

Bu bakteri solunum yolu ile yayılır ve çok bulaşıcıdır. Zamanında, hızlı ve uygun tedavi edilmezse hayati sonuçlar doğurabilir. Beta enfeksiyonu olan bireyin genellikle burun deliklerinin ön kısmında bolca bu ajan bulunur ve yakın temasta bulunduğu kişilere (ev halkına ve okul arkadaşlarına) kolayca bulaştırır. Mikrop bulaşmış yiyecekler (özellikle süt, dondurma, günlük yiyecekler, yumurta ve yumurta ile yapılmış yiyeceklerde) besinden bulaşmış farenjitin (beta enfeksiyonu) etkeni olarak gösterilmiştir.

Infulenza enfeksiyonu nedir?

Domuz gribi” olarak bilinen H1N1 Influenza A, yeniden etkisini göstermeye başladı. Son günlerde çevremizdeki pek çok insan yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve öksürük şikayetleri yaşıyor. Özellikle çocuklarda yatağa düşüren ve hastanede kalma nedenleri arasında ilk sıralara yükselen bu tablo, influenza A adı verilen bir virüsten kaynaklanıyor. Bulunduğumuz mevsim gibi kış mevsiminde, soğuklarda gözlenenin ismi “mevsimsel grip” iken beklenmedik zamanda çıkan, daha önce hiç bilinmeyen bir virüs tipi ve dünyanın farklı coğrafyalarında yaygın hastalık meydana getirirse de “pandemik influenza” olarak bilinir.

Pandemik influenza tehlikeli olandır, zira yeni bir virüsle olmaktadır. Grip virüsü özellikle çocuklar ve yaşlıları tutar. Bir de sorunu olan, süreğen hastalıkları olanlarda hastaneye yatışlara neden olabilmektedir. Kreş çocukları, okul çocukları hastalığın görüldüğü yaş gruplarıdır. Bulaşma solunum yolundan damlacık yolu ile olmaktadır. Eller de bulaşmada önemlidir. Bu nedenle el yıkama önemli bir korunma yöntemidir. Hastalık hasta olan çocuktan veya kişiden bulaşır ve ilk 24 saat içinde bulgular gelişir. Düşmeyen 39-40 C bulan ateş ve diğer bulgular tipiktir. Burun sürüntüsünden yapılacak basit bir test ile tanı doğrulanabilirse de testin negatif kalması hastalığı dışlamaz.

Gerekli vakalarda daha detaylı testler uygulanabilir. Hastalık 7-10 gün kadar sürer ateşi 5-7 gün devam edebilir. Öksürük genelde ilerleyen günlerde başlar 1-2 hafta sürebilir. Hastalık risk grubunda bir çocukta ise, hastaneye yatırılmayı gerektirecek bir durum varsa bu durumda grip ilacı kullanılabilir. Ateş düşürücüler, istirahat önemlidir. İlaçlar bazı bulguları hafifletebilir ancak hastalığın süresini kısaltmaz, hastaneye olan yatışları önlemez.

İnfluenza enfeksiyonun belirtileri nelerdir?

- Koltuk altından ölçülen 38°C ve üzeri ateş,

- Titreme,

- Kuru öksürük,

- Boğaz ağrısı,

- Burun akıntısı ve tıkanıklığı,

- Baş ağrısı,

- Kas ve eklem ağrıları,

- Şiddetli halsizlik,

- İshal,

- Nadiren kusma.

En çok okul çağındaki çocuklar etkileniyor

Infuenza sıklıkla Ekim ayı ile Mayıs ayının sonuna kadar görülebilmektedir. Bu salgınlar sırasında en çok okul çağı çocuklar etkilenmektedir. Ortalama olarak sağlıklı çocukların %40-50 si bu virüsten etkilenmektedir. 24 aydan küçük çocukların ve 65 yaştan büyük yetişkinlerin hastaneye yatış oranları daha fazladır. Bu hastalıktan ani ölüm gibi sonuçlar doğurabilir, hem kronik hem de daha önce sağlıklı olan çocuklarda görülebilmektedir.

Aşı mutlaka yapılmalı

Virüse karşı çocukların hasta olmasını önlemek için en iyi yol aşı yaptırmaktır. Mevsimsel aşıya dahil edilmek üzere seçilen influenza virüs aşıları her yıl değişebilmektedir. Aşılar A ve B tipi influenza virüslerine karşı geliştirilmiştir. 6 ay ve daha büyük yaşlarda ki tüm bireyler her yıl aşılanmalıdır. 9 yaş ve üzeri yılda 1 kez aşılanmakta iken 6 ay – 8 yaş arasındaki çocuklar 2 kez aşılanmaktadır. Hastalığa karşı koruma 2. dozdan sonra 1-2 hafta içerisinde elde edilmektedir.

Influenza ve Beta virüsü nasıl tedavi edilir?

Influenza, antiviral ilaçların kullanılmasının yanında; ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, burun akıntısını ve tıkanıklığını giderici ilaçlar, yatak istirahati, bol sıvı alınması, hasta odasının sık sık havalandırılması grip tedavisinin temel taşlarıdır.

A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabından şüphelenildiği takdirde ise boğaz kültürü yapılır. Yapılan boğaz kültüründe Beta virüsü üremesi söz konusu ise bunun önleyecek uygun antibiyotikler belirlenir. Eğer A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı olduğu kesinleşirse, ağızdan ya da enjeksiyon şeklinde uygulanan antibiyotik ile 10 gün boyunca tedavi edilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *