İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK COVID-19 sonrası kalp krizlerinden kaynaklı ölümlerdeki artış belgelendi

COVID-19 sonrası kalp krizlerinden kaynaklı ölümlerdeki artış belgelendi

Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan hakemli bir akademik araştırma, pandemi sonrasında çok konuşulan kalp krizlerinin artması ve daha genç yaşlarda yoğunlaşması ile ilgili kanıyı destekler nitelikte.

Muhalif. Ankara - İnanç Uysal

Raporda COVID-19 salgınının sağlık sistemini olumsuz etkilediği belirtilerek, “Çalışmamızda son Omicron salgını sırasında akut miyokard enfarktüsünün (AME) ilişkili ölüm artışını ve uyumsuzluğunu değerlendirmeyi amaçladık. CDC’nin (Centers for Disease Control and Prevention (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi) /Amerika Sağlık Bakanlığına bağlı bir birim) ulusal yaşam istatistikleri sisteminden alınan veriler kullanılarak, 01/04/2012 ile 31/03/2022 tarihleri arasında 1.522.669 AME-ilişkili ölüm tespit edildi. Dönemsellik hesaba katılarak pandemi öncesi ile pandemi arasındaki dönemde beklenen ve gözlenen AME ilişkili ölümler için yaşa göre standartize edilmiş ölüm oranları (ASMR- agestandardized mortality rate) demografik gruplar ve bölgeler incelenerek karşılaştırıldı. Pandemiden önce AME ilişkili ölüm oranları tüm alt gruplarda azalmışken pandemide bu eğilim tersine döndü” ifadelerine yer verilerek pandemi sonrası kalpp krizi kaynaklı ölümlerin artışına dikkat çekildi.

Omicron dalgalanmasının en son döneminde bile en genç yaştaki kadınlar ve erkeklerde anlamlı artış olduğunu belirten raporda, özellikle 25-44 yaş aralığında bu durumun en yüksek şekilde gerçekleştiği belirtildi. éAME ilişkili ölüm altı aylık yüzde değişimi en genç ve orta yaş grubunda sırasıyla % 5.3 ve % 3.4 artmıştı. Ölüm artışı (Tahmin edilen ve tespit edilen değerler arasındaki fark) en yaşlı gruplarda %13-18 arasında iken %23-34 ile en yüksek 25-44 yaş grubunda oldu. Artmış AMI ile ilişkili ölümcüllük eğilimleri, yakın zamandaki Omicron dalgalanmasında da en çok genç yaştaki erişkinlerde idi. Giriş (Sunum): Ölüm artışı Covid-19 pandemisinde göz ardı edilemez bir gerçek oldu. Birleşik Devletler ve Dünyada Covid-19’ a bağlı ölüm oranları özellikle 65 yaş ve üstünde, erkeklerde, küçük ırksal/etnik gruplarda arttı”.

Ölümlerin direk Covid 19 kaynaklı olmayanları içinde kalp hastalıklarının önemli bir yeri olduğu da raporda yer aldı, “Ölümcüllüğün artışı bir çok Covid-19 dışı özel sebeplerden oldu. Bu özel sebeplerin önemli bir bölümü iskemik kalp hastalığına ( İKH - kalp kasının kan ile beslenmesinin bozulması) bağlı kardiyovasküler hastalıkları içerir. Pandemi öncesinde İKH, 2019’a kadar yıldan yıla azalma eğiliminde olan Dünya çapında önde gelen ölüm sebebi idi. Ancak 2020’den sonraki mortalite eğilimi analizleri gösterdi ki covid-19 ilişkili İKH mortalitesi artışı önceki kazanımları sildi. Gerçek İKH ölüm artışı sebebi tam izah edilememekle birlikte bir çok muhtemel ve potansiyel sebep belirlendi. Örneğin yeni başlayan hastalık hikayesi olanların özellikle Covid-19 pandemisi döneminde ne yapacaklarını bilmemeleri, tecrübesizlikleri ve sağlık kurumuna geç başvurdukları hakkında fazlaca kanıt var idi. Ek olarak veriler gösteriyor ki, Covid-19 ile etkilenmiş bireylerde akut enfeksiyon fazı veya takip eden sürecinde akut koroner hadiseleri içeren trombojenik (trombosit ile damar tıkayan hadise) olaylar için risk artışı var idi. Yine muhtemeldir ki pandeminin ilk dönemlerinde artmış kardiyovasküler risk, virülansı yüksek varyantlardan dolayı gelişen daha ağır Covid-19 hastalığından kaynaklı idi” dendi.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *