İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7715 %0.04
37,3726 %0
100.792,86 %-0.718
3.177,35 0,04
Ara
Muhalif. SAĞLIK Rahim ağzı kanseri 2050 yılından sonra tarihe karışabilir!

Rahim ağzı kanseri 2050 yılından sonra tarihe karışabilir!

Rahim ağzı kanseri, HPV virüsü ile ilişkilendirilen sık görülen jinekolojik kanserlerden biridir. Ancak uzmanlara göre, HPV aşısı ve erken teşhis sayesinde bu kanserin 2050 yılından sonra tamamen ortadan kaldırılabileceği belirtiliyor. Bu gelişmelerle birlikte, dünyada rahim ağzı kanseri ile mücadelede önemli bir ilerleme sağlanabileceği umulmaktadır.

Okunma Süresi: 1 dk

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Veysel Şal, dünya genelinde her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu belirtti.

Şal, yıllık vakaların yaklaşık yüzde 50'sinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, Türkiye'de ise yılda 2 bin ile 2 bin 500 arasında vaka görüldüğünü söyledi.

Uzman, rahim ağzı kanserinin erken evrede önlenebilir olduğunu vurgulayarak, dünya genelinde kadınların belirli yaşlarda aşılanması gerektiğini ve HPV DNA testi yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Şal, dünya genelinde 160 ülkenin bu aşılamayı gerçekleştirdiğini ve 50'den fazla ülkede erkeklerin de aşılandığını belirtti. Ayrıca sigaranın rahim ağzı kanseri riskini artırdığını da sözlerine ekledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz, hastaların genellikle anormal kanama şikayetiyle doktora başvurduğunu belirtti. Takmaz, hastaların çoğunlukla smear testi sonuçlarıyla teşhis edildiğini ve tedavi sürecinin bu şekilde başladığını dile getirdi.

Doç. Dr. Takmaz, rahim ağzı kanserinin HPV virüsü aracılığıyla oluştuğunu ve bu virüsün taranması ve koruyucu tedavinin hastalığı önleyebileceğini söyledi. Ayrıca, mevcut HPV aşılarının hastalığa karşı yüksek koruma sağladığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *