İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4664 %-0.05
36,5309 %-0.19
3.521.816 %2.28
3.072,14 0,61
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Sigara kullanımı akciğer sönmesi riskini 20 kat artırıyor

Sigara kullanımı akciğer sönmesi riskini 20 kat artırıyor

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yiğit Yılmaz, sigara kullanımının akciğerde ciddi hasar bırakarak pnömotoraks riskini 20 kat artırdığını vurguladı. Pnömotoraksın ani nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Yılmaz, erken müdahalenin hayati önem taşıdığını söyledi.

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yiğit Yılmaz, sigara kullanımının “akciğer sönmesi” olarak bilinen pnömotoraks riskini ciddi oranda artırdığını açıkladı. Pnömotoraks, akciğer zarları arasında hava birikmesi sonucu akciğerin büzüşmesi ile oluşuyor. Bu durum, özellikle genç, uzun boylu ve zayıf bireylerde daha yüksek görülmekte.

Dr. Yılmaz, “Sigaranın akciğer yapısında oluşturduğu kalıcı tahribat, pnömotoraks riskini 20 kat artırır,” diyerek sigaranın büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Pnömotoraks, ani nefes darlığı, göğüs ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterirken, çoğu kişi bu durumu önemsiz bir solunum sıkıntısı sanabiliyor. “Bu belirtileri yaşayanların hemen sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir, çünkü nefes almanın zorlaştığı anlarda durum hızla kötüleşebilir ve erken müdahale hayati önem taşır,” dedi.

Sigara Kullanımı ve Pnömotoraks Arasındaki Bağlantı

Sigara içen bireylerde pnömotoraks riskinin yüksek olmasının tesadüf olmadığını belirten Yılmaz, “Bu risk, sigaranın akciğerlerde neden olduğu kalıcı hasardan kaynaklanmaktadır,” diyerek toplumsal farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı. Sigaranın pnömotoraks gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, “Toplumu bilinçlendirmek, bu vakaların önlenmesinde kritik rol oynamaktadır,” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *