Uzun süre telefon kullanmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri uzun süredir biliniyor. Kalp hastalıkları, bellek zayıflaması ve işitme bozuklukları gibi sorunlara yol açabilen telefon kullanımı, şimdi de migren ataklarını tetiklediği ile gündemde. Çin’deki Taiyuan Merkez Hastanesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, uzun süre telefon kullanmak, migreni tetikleyebilecek iki alışkanlıktan biri. Diğer tetikleyici ise aşırı kümes hayvanı eti tüketimi olarak belirtiliyor.
Migrenin Tetikleyicileri
Migren, şiddetli baş ağrısı, ışığa duyarlılık, yorgunluk ve mide bulantısına yol açabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalar, telefon ekranlarının uzun süre kullanımı ile baş ağrısı süresinin ve sıklığının arttığını gösteriyor. Türkiye’de yayımlanan bir çalışmada da akıllı telefon kullanımının migren hastalarında bu tür sorunları artırdığı ifade edilmişti.
Telefon ve Migren İlişkisi
İngiltere’de yaklaşık altı milyon kişi migrenle mücadele ediyor ve çoğu, ağrıyı hafifletmek için ilaçlara başvuruyor. Ancak telefon kullanımının da migrenin şiddetini artırabileceği dikkate alınması gereken bir faktör. Uzmanlar, migren hastalarına, telefon kullanımı sonrasında sık sık migren atakları yaşıyorlarsa, ekran parlaklıklarını ayarlamalarını, yazı boyutunu değiştirmelerini, duruşlarını gözden geçirmelerini ve telefon kullanım sürelerini sınırlamalarını öneriyorlar.
Diğer Tetikleyiciler
Stres, düşük kan şekeri, aşırı kafein tüketimi ve ekran ışığının yanı sıra boyun ve omuz kas gerginliği de migreni tetikleyebilecek diğer faktörler arasında. The Migraine Trust yöneticisi Pippa Coulter, ekran ışığının ve uzun süre ekran başında kalmanın migreni tetikleyebileceğini belirterek, düzenli aralıklarla mola verilmesinin atakları engelleyebileceğine dikkat çekiyor.