Kilis’te bulunan ve tarihi eser kategorisinde olan Kürtler Camii’nin adı 2018 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla “Türkler Camii” olarak değiştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı konuyla ilgili olarak, daha önce Hatay Valiliği’nin internet sitesinde verilen açıklamaya, bakanlığın internet sitesinde de verdi. Açıklamada “Çok onarım gören cami özgün yapısını yitirdiği gibi özgün adını da yitirerek ‘Türkler Camii’ olarak değiştirilmiş olup, eski camiden sadece minare kalmıştır” denildi.
BİR ANDA TÜRKLER CAMİİ OLDU
Kilis kent merkezinde 17. yüzyılda Kürt Hüseyin Ağa tarafından inşa ettirilen caminin adı, resmi kayıtlarda da ‘Kürtler Camii’ olarak geçiyordu. Ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından 2018 yılında “Türkler Camii” tabelası asılmıştı. Bir süre sonra da “Kürtler Camii” tabelası tamamen kaldırıldı.
Yeni Yaşam gazetesinde yer alan habere göre, bakanlığın yaptığı açıklamanın ardından tekrar gündeme gelen ‘Kürtler Camii’nin ismin “Türkler Camii” olarak değiştirilmesine, birçok yurttaş tepki gösterdi.
KÜRT HÜSEYİN AĞA YAPTIRDI
Hatay Valiliği’nin internet sitesinde tarihi camilerin tanıtıldığı bölümde ismi halen “Kürtler Camisi” diye geçen yapı hakkında şu açıklamalar bulunuyor:
“Bölük Mahallesi (eski Sibat ve Kana Mahallesi) Küçük Çarşı Sokak’ta (Binbaşı Sokak) bulunan Kürtler Camisi’ni Kürt Hüseyin Ağa yaptırmıştır. Çok onarım gören cami, özgünlüğünü yitirdiği gibi özgün adını da yitirmiştir. Adı “Türkler Camisi” olarak değiştirilmiş olan camiden günümüze sadece minaresi kalmıştır. Kaidesi kare planlı ve köşeleri pahlı olan minare; kesme, kirli kalkerli taşlardan yapılmıştır. Çokgen olan gövdesi oldukça kısadır. Peteği (petek, gövdeye göre daha ince) ve külahı taştan yapılmıştır. Şerefe altı, altında yuvarlak bir silme bulunan mukarnaslarla doldurulmuştur.”