İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9348 %0
37,5174 %0.2
96.845,25 %0.047
3.309,51 0,15
Ara
Muhalif. YAŞAM Bursalı son usta şapkadan tavşan çıkarıyor

Bursalı son usta şapkadan tavşan çıkarıyor

Bursalı son usta şapkadan tavşan çıkarıyor

Okunma Süresi: 2 dk

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, ilçede 53 yıldır meşhur Bursa şapkası üreten mesleğin son temsilcisi Hüseyin Doğualp'i işyerinde ziyaret etti.

BURSA (İGFA) - 73 yaşındaki zanaatkar Hüseyin Doğualp, Bursa, Balıkesir, İstanbul ve 8 köşeli Elazığ şapkası üreterek geçimini sağlarken hazır giyimin çoğalmasıyla şapkacılık mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu belirtti. Doğualp, "1965 yılında çırak olarak çalışmaya başladım. 2,5 lira haftalık alırdım. Asker dönüşü kendim dükkân açtım. Ustanın dükkânını devraldım. Günlük 5-10 şapka dikerdim. Şapkaya rağbet olmadığı gibi bu işi devam ettirecek çırak da yok. Şu anda sipariş üzerine şapka dikiyorum. Biz bu işin son temsilcisiyiz" dedi.

100 bin nüfuslu ilçede tek şapka üreticisi kendisinin kaldığını ifade eden Hüseyin Doğualp eski bir kültürü yaşatmaya çalıştığını, yaptığı şapkaların hepsinin el emeği olduğunu ve konfeksiyonlar tarafından yapılamayacağını anlattı. 4 farklı model şapka ürettiğini söyleyen Hüseyin usta bizim yöremizde en çok tercih edilen Bursa şapkasıdır. İyi bir Bursa şapkası 100 TL ifadesini kullandı.

Hüseyin Doğualp, Şapka 2 numaradan 10 numaraya kadar dikilir. Türkiye genelinde ortalama şapka 5 numaradır. Şapka kumaşının üzerine biçme kalıbı konur, sabun ile çizilir. Makas ile kesilir. Dikim bitince ağaçtan yapılmış ütü kalıbına konur, buharın içine konur, ütülenir. Şapka dikim aşamaları: Istampa (mukavva), tela yapıştırma, dikme, kalak (siperlik) takma, astarlama, kalıplama ve ütüleme, çıtçıt, kâğıt yerleştirme şeklinde gerçekleşir dedi. Bursa’nın son şapka ustası Hüseyin Doğualp’i ziyarette bulunan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar; "Hüseyin Amca’mız mesleğinin son temsilcisi, gönül isterdi ki bu meslek devam etsin. El emeği göz nuru burada hem şapka üretiyor, hem de sipariş üzerine yelek üretiyor. İnşallah bu meslekler son bulmaz, tarih boyunca devam ederler, ne yazık ki çırak yanında olmadan çalışıyor’’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *