İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4666 %-0.06
36,5354 %-0.17
3.509.176 %2.67
3.069,22 0,52
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM 'Cilt hastalıklarının kökeni psikolojik olabilir'

'Cilt hastalıklarının kökeni psikolojik olabilir'

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Cildiye Uzmanı Dr. Turgay Hasan Bereket stresin insan hayatında en çok cilt hastalıklarını tetiklediğini ifade etti.

Pek çok hastalığın kökeninde stresin etkin rol oynadığını sıklıkla dile getiren uzmanlara göre bu rahatsızlıklardan biri de cilt hastalıkları. Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Cildiye Uzmanı Dr. Turgay Hasan Bereket de cildin, stresle tetiklenen hastalıklardan en çok etkilenen alanlardan biri olduğunu vurguladı.

'Hastalık başlamadan önce psikolojik rahatsızlık olabilir'
Bedensel hastalıklar sonucunda ruhsal sorunlar oluşabileceği gibi psikolojik rahatsızlıkların bedensel yakınmalar şeklinde ifade edilebildiğini de belirten Dr. Hasan Bereket, cilt rahatsızlıklarıyla alakalı kişinin öyküsünde sıklıkla hastalık oluşmadan önce bir psikolojik rahatsızlıktan söz edildiğine dikkat çekti.

Dermatoloji kliniklerine yakınmaları nedeni ile giden hastalardan bazen psikiyatri uzmanından da görüş istendiğini kaydeden Bereket, şunları kaydetti:
“Psikolojik etkenlerle ortaya çıkan bedensel hastalıklara psikosomatik hastalıklar denir. Cildimiz stresle tetiklenen hastalıklardan en çok etkilenen organlarımızdan biridir. Bu hastalıklar biyolojik, sosyal ve psikolojik faktörlerin karmaşık etkileri ile başlar. Buna kişinin kalıtımsal yatkınlığı, yaş, cinsiyet, geçmişte yaşadığı olaylar ve günlük sosyal koşullar da eklenir. Kişinin öyküsünde sıklıkla hastalık oluşmadan önce bir psikolojik rahatsızlıktan söz edilir.”

'Stres cildin düşmanı'
Cildin dış dünya ile bağlantıların başladığı, duygu, heyecan ve tepkilerin, öfke, korku ve kızgınlık gibi duyguların ifade edildiği bir organ olduğunu anımsatan Bereket, sosyal çevreden gelen olumsuz yorumların, hastanın kaygı düzeyini yükseltip, cilt hastalığının şiddetini arttırabildiğine de dikkat çekti.

“Ciltte bir lezyon kişide psikolojik sorunlara neden olabilir ve yaşam kalitesini bozabilir” diyen Bereket, ruhsal sorunların ve stresin en çok ortaya çıkardığı cilt hastalıkları hakkında da şöyle bir sıralama yaptı:
“Egzama: Başlangıcından önce stresli yaşam tarzı olanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Kurdeşen: Bu hastalığın oluşmasında sıklıkla psikolojik etmenlerde rol oynar. Sedef hastalığı: Hastalığın başlangıcında ve alevlenmelerinde depresyonun yanında çoğunlukla yoğun bir stres tanımlanmaktadır. Saçkıran: Yoğun stres ile ilişkilidir. Liken: Ergenlikten sonra ve kadınlarda daha sık görülür. Stresli dönemlerde fazlalaşır. Nörolojik deri yolmaları, saç koparma, ciltte beyaz lekelerle seyreden bir hastalık olan vitiligo.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *