İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Dijital toplayıcılık psikolojiyi bozuyor!

Dijital toplayıcılık psikolojiyi bozuyor!

Telefonunuzda binlerce ekran görüntüsü, açılmamış mesajlar ve dolmak üzere olan depolama alanı mı var? Dijital çağın yeni gerçeği bu olabilir, ancak uzmanlar, cihazlarınızda biriken dijital karmaşanın zihinsel sağlığınızı ve üretkenliğinizi olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Binlerce ekran görüntüsü, açılmamış mesajlar ve dolmak üzere olan telefon hafızası... Birçoğumuz için dijital çağın yeni normali bu. Ancak cihazlarınızda çok fazla dijital öğe biriktirmek, zihinsel sağlığınızı ve üretkenliğinizi etkileyebilir. Uzmanlar, dijital karmaşanın yarattığı stres ve anksiyeteye dikkat çekerek, bu durumun bir bozukluğun işareti olabileceğini belirtiyor.

DİJİTAL İSTİFLEME NEDİR?

Eğer ihtiyacınız olan dosyaları bulmak için binlerce fotoğraf veya dosya arasında dolaşmak zorunda kalıyorsanız veya normalden daha az konsantrasyon ve zihinsel enerji hissediyorsanız, bu fazla dijital karmaşaya sahip olduğunuzun bir işareti olabilir. Dr. Albers, bu konu hakkında "Dijital karmaşa, fiziksel dünyadaki karmaşa kadar streslidir" diyor. "Beynimiz, kaostan ziyade netliği ve sadeliği tercih eder" diyor.

Dijital karmaşa aynı zamanda sürekli bildirim akışı olarak da görülebilir, bu da odaklanmanızı engelleyip konsantrasyonunuzu yavaşlatabilir.

Belki fotoğraflarla anıları saklamak veya eski işlerden kalma gereksiz belgeleri tutmak isteyebilirsiniz. Ancak bu davranış büyük miktarda bilginin depolanmasına dönüştüğünde, dijital istifleme olarak değerlendirilebilir. UCLA David Geffen Tıp Fakültesi'nde klinik psikiyatri profesörü Dr. Emanuel Maidenberg, "Bu, anksiyete tarafından motive edilen bir alışkanlık haline gelir ve bu noktada zorlayıcı ve etkileyici hale gelir" dedi.

DİJİTAL İSTİFLEMENİN BELİRTİLERİ

Dijital istifleme bozukluğu, esnek bir "tercihten" ziyade, dijital bilgiyi saklama konusunda sürekli bir dürtü ile beslenir. Uluslararası OKB Vakfı'nda klinik ve araştırma işleri direktörü olan Dr. Sanjaya Saxena, "Günlük işlevsellikte önemli bir sıkıntı veya bozulmaya neden olduğunda, bu bir bozukluğun işareti olabilir" diyor.

Eğer dijital karmaşa cihazlarınızda o kadar fazla yer kaplıyorsa ki ihtiyacınız olan diğer şeyleri depolayamıyorsanız veya bu karmaşa arasında dolaşmak günlük aktivitelerinizi engelliyorsa, bu aşırı dijital materyal ediniminin bir işareti olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *