İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4913 %0.03
36,5768 %-0.04
3.445.656 %1.105
3.064,15 0,35
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Dünyadaki yaşam yok olma tehlikesinde

Dünyadaki yaşam yok olma tehlikesinde

Bilim insanları tarafından "iklim acil durumu" bildirisi tekrardan güncellendi. 15 binden fazla bilim insanı dünyadaki yaşamın yok olma tehlikesinde olduğunu vurguladı.

Kasım 2019'da dünyanın dört bir yanındaki 11 binden fazla uzmanın imzasını taşıyan "iklim acil durumu" bildirisi, BioScience dergisinde "Dünya Bilim İnsanlarının İklim Acil Durumu Uyarısı" başlığıyla yayımlanarak iklim felaketine karşı acil eylem çağrısı yapmıştı.

Şimdi, 163 ülkeyi temsil eden 15 binden fazla bilim insanı, bu uyarıyı güncelledi ve gezegenimizdeki yaşamın büyük bir tehlike altında olduğunu vurguladı.

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden eski doktora sonrası araştırmacı ve raporun başyazarı Christopher Wolf, "İnsanlığın, doğal ve sosyoekonomik sistemlerin potansiyel çöküşüne ve dayanılmaz sıcaklık, gıda ve tatlı su kıtlığı olan bir dünyaya doğru gidişini durduracak eylemler olmadan, güvenli bir şekilde verebileceğinden daha fazlasını almasının temel sorunu" olduğunu belirtti.

Bu eylemler arasında, yenilenebilir enerji kaynakları, sürdürülebilir gıda sistemleri, et tüketiminin azaltılması ve karbon fiyatlandırma mekanizmalarını içeren daha sürdürülebilir ve çevreye duyarlı uygulamalara geçiş bulunuyor.

2021 ve 2022 yılları arasında 1 trilyon doların üzerinde artan fosil yakıt sübvansiyonları, Kanada orman yangınları ve rekor seviyede sıcaklıklar gibi olaylar, yazarlar için en önemli endişeler arasında yer alıyor. Bu durum, gezegenimizdeki yaşamın açıkça kuşatma altında olduğunu ve iklimle ilgili felaketlerin sıklığının arttığını gösteriyor.

Oregon Eyalet Üniversitesi Orman Fakültesi'nde seçkin bir profesör olan ve raporun ikinci başyazarı William Ripple, "İstatistiksel eğilimler, iklimle ilgili değişkenlerin ve felaketlerin son derece endişe verici modellerini göstermektedir. Ayrıca insanlığın iklim değişikliğiyle mücadelesi konusunda çok az ilerleme kaydedildiğini gördük" diye ekledi.

Rapor, gezegenimizdeki yaşamın maruz kaldığı tehditleri, küresel sıcaklık artışlarını ve iklimle ilgili gıda kıtlığını içeren istatistiksel verilere dayanarak detaylı bir şekilde ele alıyor. Yazarlar, ekolojik aşımı durdurmak ve herkesin temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yasa çıkarılmasını talep ediyor.

İronik bir şekilde, iklim tehditlerine karşı en savunmasız olanların, aynı zamanda iklim değişikliğine en az katkıda bulunanlar olduğuna dikkat çekilerek, acil ve hızlı eylem yanında insan refahına öncelik veren kalıcı bir değişim çağrısında bulunuluyor.

Güncellenen rapor, "İklimin 2023 Durumu Raporu: Keşfedilmemiş Topraklara Girmek" başlığıyla BioScience dergisinde yayımlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *