Kış aylarında vücudun direnci düşer. Vücut, hastalıklara daha açık hâle gelir, vitamin ve minerallere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar.
İşte bu sezon almanız gereken beş kış vitamini:
C vitamini
Soğuk algınlığı hissettiğinizde daima C vitamini alın. C vitamini, kış aylarında bağışıklık sistemini koruyan ve güçlendiren bir vitamindir. Kış aylarında hastalıkları önlemek için düzenli olarak C vitamini tüketmelisiniz. Başlıca C vitamini kaynakları portakal, greyfurt, mandalina ve limondur.
Demir
Demir seviyesi düşük bir vücut, kış gelince kendini hâlsiz hissedebilir. Özellikle adet dönemindeki kadınlar çok daha fazla enerji kaybı yaşar. Demir takviyesi enerji seviyenizi artırarak daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca demir, vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin oluşması için gereklidir.
D vitamini
Kış aylarında ne yazık ki güneşten uzak kalınır. Vücut için gerekli D vitaminini vücut alamaz ve D vitamini eksiliği yaşar. D vitamini olmadan, vücut kalsiyumu ememez. Böylece soğuk algınlıklardan ve enfeksiyonlardan koruyan bazı bağışıklık tepkileri uyarılamaz. Bu yüzden kış boyunca D vitamini takviyesi almalısınız.
Omega-3 yağ asitleri
Yapılan araştırmalar kış aylarının insan psikolojisini olumsuz etkilediğini gösteriyor. Eğer mutsuz ve depresif hissediyorsanız sebebi kapalı havalar olabilir. Bu mevsimsel depresyonlardan omega-3 sayesinde kurtulabilirsiniz. Omega-3 takviyeleri ruh hâlinizi yükseltmeye ve zihinsel yoğunluğunuzu arttırmaya yardımcı olacaktır.
E vitamini
Kış aylarında maruz kaldığınız bir diğer durum ise kuru cilt problemleridir. Cilt ve deri çatlakları kış aylarında daha fazla oluşur. E vitamini eksikliği yaşıyorsanız bu durumu yaşamanız çok normaldir. E vitamini cildi nemlendirir ve kış aylarında soğuğa karşı cildinizi korur.
Folik asit
Düzenli olarak yeşil yapraklı sebzeler tüketmiyorsanız, muhtemelen yeterli miktarda folik asit alamıyorsunuz demektir. Ispanak, roka ve yeşillikleri kış aylarında daha fazla tüketmelisiniz. Vücudunuzdaki folik asit miktarını arttırarak cildinizin nem dengesini koruyabilirsiniz.
Hangi mevsimde olursanız olun, taze meyve tüketimi bağışıklık sisteminizi güçlendirip sağlığınıza sağlık katacaktır. Enfeksiyon günlerinden uzak kalmanız için gün içinde mutlaka meyve tüketmelisiniz. Tüketeceğiniz meyvelerin yazın ve kışın yenilen meyveler olmasına özen göstermelisiniz. Yani mevsim meyvelerini tercih ederek, vücut direncinizi güçlendirebilirsiniz.
Kış Meyveleri:
Elma
Muz
Nar
Ayva
Trabzon Hurması
Kivi
Portakal
Mandalina
Greyfurt
Elma;
Elma, dünya çapında en fazla tüketilen meyveler arasında belki de birinci sıradadır. Elmanın sağlıktan sindirim sitemine, cilt hastalıklarından kalp damar sağlığına kadar birçok organa faydası vardır. Elma ayrıca içerdiği besin, vitamin ve elementler yardımıyla vücudu güçlendirir ve hastalıklarla mücadelede yardımcı olur. Önemli bir A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.
Muz;
Muz, doğanın bize sunduğu mükemmel aperitif yiyeceklerinden birisidir. Muzun bu değeri diğer besinlerde olduğu gibi içerdiği zengin mineraller, vitaminler ve sağlığımıza katkı sağlayan diğer elementlerdendir. Muz zengin miktarda kalori, protein, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K ve C vitaminlerini içermektedir.
Ayva;
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kış hastalıklardan korunmak için bire bir olan ayva, aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflama reçetelerinin de olmazsa olmazıdır. Ayva, limon ve tarçınla birlikte tüketildiğinde de şeker dengesi ile diyabet hastalığında etkin rol üstlenir.
Nar;
İçerdiği vitamin ve mineraller ile hastalıklara karşı koruyan, ara öğün olarak yoğurt ile birlikte tüketildiğinde de zayıflamaya yardımcı olan en iyi antioksidanlardandır. Yaşlanma karşıtı narı, salatalarınızda 2 yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
Trabzon Hurması;
İdrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Herkesin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına şifa sağlar. Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Mide bulantısı ve kusmaya karşı da kullanılabilir. Trabzon hurması ağacı gövde kabuğu kanamayı durdurucu etki yapar. İçerdiği vitaminler sayesinde hastalıkların önlenmesine yardım eder. Ateş düşürmeye yardım eder. Yüksek ateşten korunmak için tüketilebilir.
Portakal;
Kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden portakal, C vitamini yönünden oldukça zengin. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklara karşı korur. Portakal içerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Vücudunuzdaki tüm damarları güçlendirerek kalbi korur. Kanı temizler, uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir. Hazmı kolaylaştırır. Kanın pıhtılaşmasını engeller ve mide – pankreas kanserini önlemeye yardımcı olur. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Mandalina;
Mandalina, zengin C vitamini içeriğiyle vücudunuzun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Ayrıca bazı besinlerden aldığınız aktif olmayan demiri aktif hale getirerek bilişsel performansınızı da artırır.
Greyfurt;
Suyunda bulunan antioksidanlar damarları güçlendirir ve kalbin zarar görmesini engeller. İçerisinde bolca A, C ve E vitamini bulunur.