Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan durumlardan birisi de genellikle oruca niyet etmeyi unutmak oluyor. Erken saatlerde imsak vakti olması nedeniyle bazen oruca kalkan kişiler sahurunu yaptıktan sonra niyet etmeyi unutuyorlar. Peki, bu durumda ne yapılması gerekiyor?
NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTULUR MU, KABUL OLUR MU?
İbadetin önemli unsurlarından biri niyettir. Niyet, ibadetin kabulünün ön şartı olarak görülmektedir. Buradan yola çıkarak niyetsiz amellerin ibadet değeri kazanmayacağını söyleyebiliriz. Niyetin kalben olması önemlidir. İbadete başlamadan önce kişinin inanarak, bilinçli bir şekilde niyet etmesi gerekir. Burada niyetinizi dillendirmeniz, niyetinizin dışa vurumudur. Oruçta da aynı şekilde kalben niyet etmek gerekir. Ancak niyet her zaman dille olmaz.
Oruç için niyet vakti akşam namazı vaktinin gelmesiyle başlar. Kimi zaman sahura kalkar ancak dille niyet etmeyi unuturuz. Bu durumda sahura kalkılması fiili bir niyettir. Niyetinizi yaptığınız fiille belli edersiniz. Öte yandan sahurdan önce niyet eden kişi sahura kalkamasa bile bir bilinç içindeyse niyetli sayılır.
ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
Yani dille niyet etmeyi unutmuş olmak kabul edilebilir, kişi aklına geldiği anda niyetini sözlü olarak da yapabilir. Öte yandan Ramazan’ın her günü için niyet edilmesi gerekir. “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet oruç tutmak isteyen kişiler için yeterlidir.