İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4913 %0.03
36,5768 %-0.04
3.445.656 %1.105
3.064,15 0,35
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Salgın, ekonomi, savaş: İşte zihninizde 'bahar temizliği' yapmanın 5 yolu

Salgın, ekonomi, savaş: İşte zihninizde 'bahar temizliği' yapmanın 5 yolu

Uzmanlar, baharın gelişinin ruh sağlığını iyileştirme adımları atmak için uygun bir zaman olabileceğini söylüyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla geçen iki yılın sonunda virüs yok olmasa da dünyanın dört bir yanında temkinli 'normale dönüş' sürecine girildi. Salgının iki yılı, doğal afetler, çalkantılı ekonomi, hastalık, enflasyon, tedarik zinciri sorunları ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşıyla her yerde stres ve anskiyeteyi tetikleyen unsurlarla geçti.

Baharın gelişi hem doğa hem de insanlık açısından yenilenme, uyanma anlamı taşıyor. Dolapları yeniden düzenleme, giyilmeyen kışlık kıyafetleri kaldırma, yazlıkları çıkarma insana kendini daha enerjik hissettirebilir.

Peki çevrenizde bu düzenlemeyi yaparken zihninizi de düzenleyip temizliyor musunuz? 

The New York Times, 2022 baharına girerken zihinlerdeki dağınıklığı gidermenin, taze bir başlangıç yapmanın yollarını derledi. Uzmanlar, baharın gelişinin ruh sağlığını iyileştirme atmak için uygun bir zaman olabileceğini söylüyor.

İşte aklın dağınıklığını toparlamak için beş yöntem:

FARKINDALIK ÜZERİNDE ÇALIŞIN
Farkındalık meditasyonu, insanların uzaklaştığı ana dönmesini sağlıyor ve günlük hayatta stresi azalttığı belirtiliyor.

Nörobilim geçmişi olan meditasyon danışmanı Nkechi Njaka, “Özellikle bu zamanda insan olmak çok stresli. Stresin vücuda ne kadar zararlı olduğunu düşünürsek, bunu düzeltmek için bir yönteme ihtiyacımız var” diyor.

İnsanlar gergin hissetmeye başladıklarında genellikle geçmiş ya da geleceğe odaklanırlar. Njaka, şu ana odaklanmanın genelde vücuttaki hisleri fark ederek gerçekleşebileceğini söylüyor. Bu genellikle nefes alışverişine odaklanarak gerçekleşebiliyor.

GÜNLÜK TUTMA METODUNU DENEYİN
Araştırmalar hislerin bir günlüğe dökülmesinin iyi olma hâlini geliştirebileceğini gösteriyor. Son zamanlarda dijital tasarımcı Ryder Carroll’un çıkardığı “Bullet Journal” isimli yöntem öne çıkıyor. Kişisel planlayıcı sistemi aynı zamanda bir farkındalık egzersizi olarak biliniyor. Bullet journal tutarken zamanınızı ve enerjinizi nasıl değerlendirdiğinizi, bunların değip değmediğini yeniden düşünmüş oluyorsunuz. Carroll, bu değerlendirme yapılmazsa yanlış şeylere çok fazla zaman harcanabileceğini söylüyor.

BİLGİ FAZLALIĞINI AYIKLAYIN
Gündemin asla yavaşlamadığı dünyada hepimiz sürekli olarak sosyal medya ya da kanallarda bir haber akışını takip ediyoruz. Haberler insanı gergin, öfkeli ya da çaresiz hissettirebiliyor.

“Dijital Minimalizm: Gürültülü Bir Dünyada Odaklı Bir Hayatı Seçmek” kitabının yazarı Georgetown Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi profesörü Col Newport “Haber tüketimini gözden geçirme zamanınız” diyor. Newport, haber takibi için bir iki güvenilir kaynak seçmeyi ve bunları günün belirli saatlerinde takip etmeyi öneriyor.

FİZİKSEL ALANINIZI DÜZENLEYİN
Pandemi kaynaklı kapanmalar döneminde çok sayıda insan yaşadıkları alandaki fazlalıkları temizlemek için vakit buldu. Uzmanlar, dağınık yaşam alanlarının düşünsel yetenekleri kötü etkileyebileceğini söylüyor.

SEVDİKLERİNİZLE VAKİT GEÇİRİN
Klinik psikolog Barbara Greenberg, “Hastalarımın duygusal olarak dağılmış durumda olduğunu görüyorum” diyor. Sosyal izolasyonla birlikte durmayan bilgi akışının insanlarda stres seviyesini ciddi oranda artırabileceği biliniyor. Uzmanlar, normalleşilen süreçte sevdiklerinizle bir araya gelmenin, uzun zamandır görüşülemeyen kişilerle görüşmenin ruh sağlığına iyi gelebileceğini söylüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *