İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4661 %-0.06
36,5420 %-0.16
3.550.537 %3.58
3.073,62 0,66
Ara

Tarihi bilmek

İsak Nino Debehar yazdı: Tarihi bilmek

Sevgili Okurlarım

Ortaokulda ve lisede Tarih dersleri çoğu zaman öğrencilere kabus gibi gelir.

Öğretmenler o savaşların tarihlerini sormazlar mı? Öğrenciler o tarihleri sadece yılı ile değil ayı ve günü ile bilmek zorundaydılar. Bu da öğrencilerin tarihi sevmemelerine yol açardı. Ben Fen sınıfında olmama rağmen , tarihi sevmeme rağmen çok zorlandığımı hatırlıyorum. Ama lise sonda mezun olmadan evvel tarih imtihanı sözlü olmuştu. Başka iki liseden iki mümeyyiz( başka okuldan gelen öğretmen) ve bizim tarih hocamızın önünde bana Kırım savaşı gelmişti. İmtihan heyecanımı nedir tarihi bir türlü aklıma gelmiyordu. Ama ben tarihe meraklı olduğum için okuduğum kitaplardan Kırım savaşının başlangıç nedenlerini, kimlerin neden bir araya geldiğini, savaşın gidişatını ve nihayet neticelerini anlatınca öğretmenler elimi sıkıp bana tam not vermişlerdi. Hiçbirinin aklına savaşın başlangıç ve bitiş tarihini sormak gelmemişti.

İşte size anlatmaya çalıştığım gibi savaşların tarihinden ziyade hangi şartlarda, hangi sebeplerden meydana geldikleri ve sonra da neticelerinin ne olduğunun önemli olduğudur.

Bir millet ve onu yönetenler tarihlerini iyi bilirlerse bulundukları dönemi çok daha iyi yönetirler. Çünkü geçmişlerinde yapılan hataları tekrarlamazlar.

Bizim ülkemizde tarihi seven çok arkadaşım olmadığını maalesef gözlemliyorum. Çok zengin tarihimizi ve dünya ülkelerinin tarihlerini muhakkak incelememiz ve bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Allahtan ülkemizde Halil İnalcık, İlber Ortaylı gibi tarihçiler yetişti ve onlar birçok öğrenci yetiştiriyorlar. Yakın tarihimiz hakkında yazan Ayşe Hürden bahsetmem gerekir. Öteki Tarih diye yazdığı cesur kitapları okumanızı tavsiye ederim. 

Cumhuriyet tarihinde yazılmayan konuları ele alıp bu konularda doktora yapmış Özgür Kaymak’ın çalışmalarını tavsiye ederim.

Ben maalesef kitap yazabilme sabrına ve vaktine erişemedim. Ama benim gibi mühendis olan bir arkadaşım Aron Nommaz 2. Bayezit zamanında İspanyadan gelen atalarımız hakkında birkaç kitap yazdı. Eğer meraklı iseniz Osmanlının ilk casusluk teşkilatını kuran Jozef Nasinin kitabını okumanızı tavsiye ederim. Bu vesile ile Padişah2. Bayezit'in İspanya kıralı hakkındaki meşhur söylemini hatırlatmak isterim: 

Bu Kral ne aptal adammış ki kendi ülkesini zayıflatıp benimkini güçlendiriyor.

Bu vesile ile belirtmek isterim ki ,Tüm Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi boyunca atalarım arasından bir tane bile aleyhte söylem veya olay yoktur. Bununla gurur duyduğumu belirtmek isterim.

Tarihi inceleyiniz ,okuyunuz ve öğretiniz.

Sevgi ve Saygılarımla

İsak Nino Debehar

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *