AK Parti ve MHP’nin yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı 15 maddelik “Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, AKP ve MHP’li 14 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Bu seçim yasasıyla ilgili olarak en çok konuşulan konu %7'lik seçim barajı olmuştu. Fakat yasada yer alan 3. ve 4. maddenin daha büyük bir gündem oluşturacağı belirtiliyor. İlgili maddelere göre CHP'nin seçime giremeyeceği öne sürülüyor. Peki, Yeni seçim yasası 3. ve 4. madde CHP'nin seçime girmesine engel mi? CHP seçime giremeyecek mi? CHP kurultaya mı gitmek zorunda? Detaylar haberimizde...
Yeni seçim yasası 3. ve 4. madde CHP'nin seçime girmesine engel mi?
Yasanın 3. ve 4. maddelerinde;
"Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, Siyasi Partiler Kanununda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defadan fazla ihmal etmemiş olma koşuluyla seçime katılma hakkını muhafaza eder. " ibaresi yer alıyor. Burada belirtilene göre 2 dönem il, ilçe ve büyük kongrelerini ihmal eden partiler seçimlere katılım sağlayamayacak. Bu durumda gözler son kongresini* 2020 yılında gerçekleştirilen CHP'ye döndü.
Önümüzdeki günlerde çok tartışılacak olan 3. ve 4. maddenin içeriğini Hukukçu Haluk Pekşen'e sorduk.
CHP seçime giremeyecek mi? CHP kurultaya mı gitmek zorunda?
Haluk Pekşen, CHP'nin Kurultayla ilgili olarak aldığı erteleme kararının kamuoyuna açıklandığını ifade etti. Oluşan bu durumun CHP açısından sıkıntı yaratabileceğini söyledi. Hızlı bir şekilde kurultay sürecinin başlatılması gerektiğini başlatılmaması durumunda ise CHP’nin seçimlere giremeyecek pozisyona gelebileceğini ifade etti.
Pekşen, getirilen düzenlemeyle amaçlananın %1’llik bir partiyi seçime sokmamak değil CHP gibi büyük bir partinin seçime katılmasının önüne geçmek olduğunu belirtti. Böyle büyük bir tehdidin CHP’nin önünde olduğunu belirten Pekşen, CHP Genel Merkezi’nin de bu bilgiye sahip olduğunu ayrıca vurguladı.
Pekşen sözlerine şöyle devam etti ''zaten burada iki dönem olduğu belirtiliyor. O iki dönem gerçekleşmiş. Bunun için geçmişe dönülemeyeceği için şimdi partinin kurultay kararı alması gerekiyor. Kongre sürecinin mutlaka başlatılması gerekir. Hukuki engellerle uğraşmamak için de kongre sürecinin başlatılması önemlidir. İlçe kongresi süreci şu andan itibaren hemen başlatılmalıdır. Temmuz’a kadar ilçe ve il kongrelerinin bitmesiyle de kurultayın önünde engel kalmaz.” dedi.
* CHP geçmiş kongreleri şu tarihlerde gerçekleşti.
34. Kurultay: 17-18 Temmuz 2012 tarihlerinde düzenlendi. Mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 1164 oyun tamamını alarak yeniden genel başkanlığa seçildi.
35. Kurultay: 16-17 Ocak 2016 tarihleri arasında düzenlendi. Mevcut genel başkan ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu seçime tek aday girdi ve 1225 delegenin 990'ının oyunu alarak dördüncü kez Cumhuriyet halk Partisi genel başkanlığına seçildi.
36. Kurultay: 3-4 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleşti. Mevcut genel başkan ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu 790 oy aldı ve yeniden genel başkan seçildi. Yalova milletvekili Muharrem İnce ise 447 oy aldı.
37. Kurultay: 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapıldı. Mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tek aday olarak girdiği başkanlık seçimini 1251 delegenin oyuyla kazandı.