© Muhalif 2024

2022'de kayıp olduğu açıklanan 122 bin Suriyeli sayısı 2024’de 729 bine çıktı

2011 yılında açık kapı politikası sonucunda büyük bir göç yaşayan Türkiye’de Suriyeli sığınmacılarla ilgili resmi makamlardan açıklamalar dikkat çekiyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, önceki gün katıldığı, İnsan Hakları Eğitim Programı'ndaki sunumunda, Türkiye’deki düzenli göçmen sayısının bugün itibarıyla 4 milyon 437 bin olduğunu açıklarken, 3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük" dedi. Yerlikaya’nın bu açıklaması eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminin Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’nın, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 15 Haziran 2022 tarihinde verdiği bilgilere taşıdı. Çataklı, o toplantıda, “Zaten 3 milyon 760 küsur bin Suriyeli maksimum rakamdır diye ısrarla söylüyoruz; bunun içerisinde iki yıl önce askıya aldığımız 122 bin kişi var çünkü iki yıldır biz bunları aradık taradık hiçbir yerde bulamadık, hatta askıya aldık hiçbir işlem yapamasınlar diye. Hiçbir kurumla temas etmediler, yok bunlar, adreslerine de gidip baktık” demişti.

Hülya Özmen - Muhalif Özel

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, önceki gün katıldığı, İnsan Hakları Eğitim Programı'ndaki sunumunda, Türkiye’deki düzenli göçmen sayısının bugün itibarıyla 4 milyon 437 bin olduğunu açıklarken, 3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük" dedi. Yerlikaya’nın bu açıklaması eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminin Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’nın, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 15 Haziran 2022 tarihinde verdiği bilgilere taşıdı.  Çataklı, o toplantıda, “Zaten 3 milyon 760 küsur bin Suriyeli maksimum rakamdır diye ısrarla söylüyoruz; bunun içerisinde iki yıl önce askıya aldığımız 122 bin kişi var çünkü iki yıldır biz bunları aradık taradık hiçbir yerde bulamadık, hatta askıya aldık hiçbir işlem yapamasınlar diye. Hiçbir kurumla temas etmediler, yok bunlar, adreslerine de gidip baktık” demişti.

İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu döneminin Bakan Yardımcısı  İsmail Çataklı’nın  Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 15 Haziran 2022 tarihindeki toplantısında  açıklamalarından bir bölüm şöyle:

“3 milyon 760 küsur bin Suriyeli, iki yıl önce askıya aldığımız 122 bin kişi var çünkü iki yıldır biz bunları aradık taradık hiçbir yerde bulamadık”

İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI İSMAİL ÇATAKLI – Şimdi, dolayısıyla, bizdeki bütün veriler şunu gösteriyor: Zaten 3 milyon 760 küsur bin Suriyeli maksimum rakamdır diye ısrarla söylüyoruz; bunun içerisinde iki yıl önce askıya aldığımız 122 bin kişi var çünkü iki yıldır biz bunları aradık taradık hiçbir yerde bulamadık, hatta askıya aldık hiçbir işlem yapamasınlar diye. Hiçbir kurumla temas etmediler, yok bunlar, adreslerine de gidip baktık.

Niye? Çünkü –işte, rakamı arkadaşlar çıkarsın, 600 küsur bin, son bu 2016’dan bu yana 600 küsur bin kişinin Batı’ya geçtiğini de biliyoruz- bunların bir kısmının Batı’ya gittiğini biliyoruz, onu anlatmaya çalışıyoruz. Hatta güncel olarak biz, Suriyelilerin -sadece Suriyelileri değil, uluslararası koruma kapsamındaki 320 bin, sonra, şimdi, ikametlere de bakıyoruz- tamamının adreslerini de -667 bin 854 kişi Batı’ya geçiyor- tek tek kontrol ettik. Şu anda da mesela yeni, yerinde olmadığını tespit ettiklerimiz de var, bunu da takip ediyoruz süreç içerisinde. Şunu demek istiyorum. Yani bizdeki bu sayı, Suriyeli sayısı azdır, fazla değildir. Yapmayın, değil; ya, böyle bir şey olamaz yani, bunu defalarca söylediğimiz hâlde bir şehir efsanesi 8 milyon, 10 milyon… Yani birileri bunu söyleyebilir tamam da ya, burada söylenmesin en azından. Ya, burası onun yeri değil

Bakan Yerlikaya: "3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, İnsan Hakları Eğitim Programı'nda, 'Sosyal Politikalar ve İnsan Hakları' konusunda sunumda açıklamaları şöyle: "Ülkemizde düzenli göçmen sayısı bugün itibarıyla 4 milyon 437 bin" diyen Yerlikaya, yabancıların adres beyanlarında oturup oturulmadığını araştırdıklarını ifade ederek, "3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük."

İnsan Hakları Eğitim Programı'nda sunum yapan Yerlikaya, 'kıyıya bebekler vurmasın' diye çalıştıklarını vurgulayarak, "Dünyada 300 milyon göçmen var, büyük bir sayı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği diyor ki o 300 milyonun içerisinde zorla evinden edilenler 123 milyon. Yine 47 milyon koruma altındakiler. Ülkemizde düzenli göçmen sayısı bugün itibarıyla 4 milyon 437 bin. 3 milyon 103 bin geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 109 bin ikamet izni, 224 bin uluslararası koruma altındakiler" bilgisini verdi.

729 bin Suriyeli adresinde yok

Düzenli ve düzensiz göçmenlerle ilgili rakamların her cumartesi Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açık kaynaklara verildiğine işaret eden Yerlikaya, Türkiye'de bu rakamlardan katbekat düzenli ve düzensiz göçmen olduğunu söylemenin akıl tutulması olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Yerlikaya, yabancıların adres beyanlarında oturup oturulmadığını araştırdıklarını ifade ederek, "3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük" diye konuştu. Bu kişilere adreslerini güncellemeleri konusunda Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderdiklerini anlatan Yerlikaya, adresi güncellemeleri için önce 90 gün, ardından 2 ay daha süre verdiklerini, süre dolduğunda bu kişilerin eğitim, sağlık gibi hiçbir hizmetten faydalanamayacağını bildirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER