Balkabağının faydaları nelerdir? Balkabağının cilde faydası, balkabağı maskesi ve hakkında bilinmeyenler daha fazlası haberimizde...
Bal kabağı, lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir.
Balkabağı yemeniz için 6 neden:
1-Keskin gözler için önemli
Balkabağında bulunan ve A vitamini öncülü olan karotenoidler gece körlüğü oluşma riskini düşürüyor. Ayrıca balkabağı içinde yer alan tokoferoller E vitamini aktivitesi göstererek gözün retina bölgesinde gelişen dejenerasyonada karşı koruyucu etki gösteriyor.
2-Kansere karşı koruyucu
Karotenoidler hücre çoğalmasını önleyerek kanser oluşumuna karşı da etkili rol oynar.
3-Ciltte yaşlanmayı geciktiriyor
Balkabağında bulunan karotenoidler ve E vitamini bu hasarları önleyerek cilt sağlığına önemli katkılar sağlıyor.
4-Kalp damar sağlığını koruyor
Balkabağını tüketmemiz için bir başka önemli neden de kalp sağlığımızı koruması. Kötü huylu kolesterol (LDL) okside olarak ateroskleroza, bir başka deyişle damar sertliğine yol açabiliyor. Balkabağının içeriğinde yer alan antioksidanlar LDL kolesterolün oksidasyonunu önleyerek ateroskleroz gelişme riskini düşürüyor.
5-Kabızlık
Lifli besinleri az tüketen kişilerde kabızlık ve kolon kanseri görülme riski yükseliyor. Zengin lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını optimize ediyor ve kabızlığı önlüyor.
6-Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor
Balkabağının hem meyve kısmı hem de çekirdekleri, beta karoten bakımından zenginler. Beta karoten vücutta bağışıklık sistemin güçlenmesinde rol oynayan bir vitamin olan A vitaminine dönüşüyor. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor ve enfeksiyonlara karşı koruyor.
İyi bir Balkabağı nasıl anlaşılır?
Eğer dilimlenmiş balkabağı seçecekseniz, dilimlerin lif lif ayrılmaması ve etli kısmına parmağınızı bastırdığınızda çok sert olmaması gerekir. Olgunlaşmamış balkabağı çok serttir. Bunu anlamanın en iyi yolu kabağa bir toplu iğne batırmaktır. İğneyi zorlanmadan çıkarıyorsanız kabak olgun demektir. Dilimlenmiş kabağın kabukları temizlenmişse yeşil yerinin hafif bir şekilde kalmış olması da önemlidir. Bu şekilde kabak daha lezzetli olacaktır.
Balkabağı nasıl muhafaza edilir?
Ayıklanmamış bütün bir balkabağını mutfağınızın ışık almayan serin bir köşesinde 2 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Dilimlenmiş balkabağını ise buzdolabı poşetinde 1 haftaya kadar buzdolabınızın sebzeliğinde saklayabilirsiniz. Eğer mevsim dışında da tüketmek istiyorsanız balkabağını derin dondurucunuzda da muhafaza edebilirsiniz.
Balkabağının faydaları
En etkileyici faydası alerjik reaksiyonların vücutta hareketlenmesini önleyerek vücudun direncini artırır.
Bağışıklık sistemindeki serbest radikalleri temizleyerek, kış aylarında sıklıkla yaşanan grip ve nezle gibi üst solunum yolları hastalıklarını önler. Özellikle çalışanlar da daha sık rastlanan halsizlik ve stres gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltır.
Yapılan araştırmalarda yarım su bardağı balkabağı suyu vücudun günlük ihtiyacı olan A vitamininin 2 katından fazlasını karşılıyor. Kolajen maddesinin üretimini artırarak cildin daha parlak ve genç görünümünü destekler.Kadınların kış aylarında sıklıkla karşılaştığı kuruluk problemi için fayda sağlar. Aynı zamanda kozmetik firmalarında ham madde olarak kullanılır.
Posadan zengin bir kaynak olduğundan sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak tembelliğini engelleyerek kabızlık gibi rahatsızlığı engeller. Kilo vermek için ideal bir besin olan balkabağı, ara öğünlerinde püre haline getirip tarçınla beraber tüketildiğinde metabolizmanın işlevselliği artar. 150 gramında 30 kalori bulunan bal kabağı diyet listelerinde de ilk sıralarda yerini alır. Uzun süre tokluk hissi vermesinin yanı sıra günlük enerji sağlayarak yorgunluk ve stres gibi durumların yaşanmasını engeller.
Güçlü antioksidan besinlerden biri olan balkabağı vücutta bulunan bakteri, virüs ve mikroplardan arındırır. Balkabağı suyu çıkartılıp içerisinde tarçın eklenerek vücuttaki mikroplar temizlenebilir. Ayrıca karaciğer ve akciğerin yüzeyindeki iltihaplanmaları önler.
A vitamini bakımından zengin olduğundan göz sağlığını destekleyerek ileri yaşlarda görülme ihtimali olan göz problemlerine yakalanma riskini azaltır. Katarak ve sarı nokta hastalıklar en yaygın göz problemleridir. Göz içindeki vitamini de artırarak bunların yaşanma riskini düşürür.
Kemik ve kas dokularını iyileştirerek hasar sırasında iyileşme hızını artırır. Kalsiyum bakımından yüksek bir miktara sahip olduğundan ideal bir besindir.
Vücut sağlığı için gerekli olan potasyum kan basıncını düzenler. Aksi halde potasyum azaldığında artan kan basıncı, tansiyona neden olur. Bu sırayla damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu yüzden uzmanlar vücudun günlük potasyum alması gerektiğini belirtiyor. İki dilim kabak bu eksikliği gidermede yeterlidir.
Sivilce oluşumunu engelleyen vitaminler arasında yer alan E vitamini balkabağında bol miktarda bulunur. Balkabağı maskesi gözenekleri derinlemesine temizleyip, cildi besleyerek yeni sivilce oluşumunu büyük oranda azaltır. Gözeneklerin yağ, kir nedeniyle tıkanması sonucu oluşan siyah noktalardan da balkabağı maskesiyle kurtulabilirsiniz.
Balkabağı maskesinin cilde faydaları
- Deforme olmuş cilt hücrelerinin hızla düzelmesini destekler.
- Akne ve sivilce oluşumunu önler.
- Güneşin zararlı ışınlarından cildi ve cildin altındaki dermis tabakasını güçlendirir.
- Gözenekleri sıkılaştırır.
- Cildin renk tonunu eşitler.
- Yaşlanma ve kırışıklığa neden olan hücreleri azaltır.
- Yara, çukurlaşma, kesik ve çiziklerin iyileşmesini destekler.
Balkabağı Çorbası Tarifi
3 dilim balkabağı
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
3 diş sarımsak
Sıvı yağ
Tuz, pul biber, karabiber, zerdeçal
2 litre su
1 su bardağa süt
1 su bardağa et suyu veya 2 adet et suyu tablet
Öncelikle kabakları temizleyip küp şeklinde doğruyoruz ve yıkıyoruz.
Tencereye su ile birlikte koyup rendelenmiş patatesi ilave ediyoruz ve kaynatıyoruz.
Rendelenmiş havuç, küp küp doğradığımız soğan ve sarımsağı tavada sıvı yağı ile kavuruyoruz ve tencereye ilave ediyoruz.
Bir bardak et suyunu ve tuz da ilave ediyoruz ve sebzeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
Blendırdan geçirin ve süt, pul biber, yarım çay kaşığı zerdeçal ilave edin.
Kısık ateşte beş dakika daha kaynatın ve karabiber ilave edip altını kapatın.
Şimdiden deneyecek olanlara afiyet olsun...