İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Bitki bazlı etler, kalp için gerçek etten daha sağlıklı

Bitki bazlı etler, kalp için gerçek etten daha sağlıklı

Kolesterol ve vücut ağırlığı dahil olmak üzere kalp hastalığı için risk faktörlerinin, çeşitli hayvansal bazlı etlerin bitkilerden yapılan bir ikame ile değiştirildiğinde iyileştiği ortaya çıktı.

Okunma Süresi: 1 dk

Canadian Journal of Cardiology’de yayımlanan makaleye göre; bitkilerden yapılan ikâme etlerin hayvansal bazlı etlerden daha sağlıklı olduğu tespit edildi. 

Vancouver’daki British Columbia Üniversitesi’nde tıp profesörü olan çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Ehud Ur, ”Bitki bazlı et, kardiyovasküler risk faktörlerinin azalmasıyla açıkça ilişkili olan sağlıklı bir alternatiftir” dedi.

1970’ten 2023’e kadar yayımlanan çalışmaları gözden geçiren yeni araştırma, et ikamelerinin, sodyum ve doymuş yağ miktarı gibi geniş bir beslenme çeşitliliğine sahip olduğunu da buldu. 

Araştırmacıların atıfta bulunduğu klinik çalışmalardan biri, katılımcıların bitki bazlı alternatifleri tükettiklerinde toplam kolesterolde yüzde 13, LDL kolesterolde yüzde 9, trigliseritlerde yüzde 53 azalma ve HDL kolesterolde yüzde 11 artış yaşadıklarını ortaya koydu. 

Ur ve meslektaşları, biri eski nesil, diğeri sığır eti lezzetine daha yakın olan daha yeni iki burger markasına odaklandı. Eski marka hamburgerde önerilen günlük doymuş yağ oranının yüzde 6’sı bulunurken, yeni şirketin hamburgerinde bu oran yüzde 30 oldu.

Benzer şekilde, yeni nesil markada RDA’nın yüzde 27’sine karşılık eski markada yüzde 0 kolesterol vardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *