İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Dünya'daki metal rezervlerinden daha fazlasına sahip iki yeni asteroit keşfedildi

Dünya'daki metal rezervlerinden daha fazlasına sahip iki yeni asteroit keşfedildi

ABD’li bilim insanları, demir, nikel ve kobalt çıkarılabilecek, metal bakımından zengin, Dünya'ya yakın iki asteroidi ortaya çıkardı. Yeni keşfedilen asteroitlerin en az yüzde 85'i metal olduğu ve bir nin Dünya'nın rezervlerini aşmaya yetecek kadar metal içerdiği düşünülüyor.

Uzak asteroitlerden dünyadaki nadir metallerini getirme teknolojisindeki çalışmalar devam ediyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) bu kapsamda, 2022'de büyük ölçüde metalik olduğu düşünülen 16 Psyche adlı büyük bir asteroide “Psyche” misyonunu başlatacak.
Bununla birlikte, NASA 2022’de yalnızca 16 Psyche'yi yörüngesine oturmayı ve asteroit ile ilgili daha fazla çalışma yapmayı planlıyor. Uzay ajansı 2026'ya kadar Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunan asteroide ulaşamayacak.
Bir gün demir, nikel ve kobalt çıkarılabilecek, Dünya'da veya uzayda kullanılabilecek, metal bakımından zengin, Dünya'ya yakın iki asteroidi keşfetti.

Yüzde 85'i metal
Yeni keşfedilen asteroitlerin yüzde 85'i metal olduğu açıklandı. Birinin ise Dünya’nın rezervlerinden daha fazla demir, nikel ve kobalt içerdiği belirtildi.
Planetary Science Journal'da yayımlanan çalışmada, ışığı 16 Psyche'ye benzeyen 1986 DA ve 2016 ED85 adlı iki asteroit incelendi. Araştırmacılar gözlem yapmak için Hawaii adasındaki NASA Kızılötesi Teleskop Tesisi’ni kullandılar.
Diğer taraftan Güneş sistemindeki metal bakımından zengin en büyük gökcisiminin Psyche 16 olduğu kabul ediliyor. Dünya'dan yaklaşık 370 milyon kilometre uzaklıkta bulunan asteroit 226 kilometre genişliğe sahip. Demir ve nikelden ibaret olan Psyche 16’ının oluşumu sırasında başarısız olan bir gezegenin çekirdeği olduğu düşünülüyor.

Dünya'ya çok daha yakınlar
1986 DA ve 2016 ED85’nin yüzey genişlikleri , 16 Pysyche’e göre olduça küçük ve sadece birkaç kilometre uzunluğa sahipler. Ancak, Dünya'ya Psyche'den çok daha yakınlar, bu yüzden madencilik için iyi birer hedef oluşturuyorlar.
Arizona'daki Gezegen Bilimleri Enstitüsü'nden çalışmanın başyazarı Juan Sanchez, "Analizimiz, her iki asteroidin de en az yüzde 85’inin metal ve nikelden oluştuğunu gösteriyor. Bu asteroitler, Dünya'da bulunan mezosideritler gibi bazı taşlı demir göktaşlarına benziyor .Dünya'ya bu kadar yakın olan bu maden kaynaklarını keşfettiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.

Öte yandan araştırmacılar, 1986 DA ve 2016 ED85'in yörüngelerini inceleyerek, ana asteroit kuşağında 16 Psyche'ye ev sahipliği yapan dört olası asteroit ailesi belirledi.
Arizona Üniversitesi Yerbilimleri Bölümü'nde lisans öğrencisi olan David Cantillo, “Bu iki 'mini Psyche'nin muhtemelen ana kuşaktaki büyük bir metalik asteroitten parçalar olduğuna inanıyoruz, ancak 16 Psyche'nin kendisinden değil. Dünya'da bulunan bazı demir ve taşlı demir göktaşlarının da Güneş Sistemi'ndeki o bölgeden gelmiş olması mümkün” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *