İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Günde 3 fincan kahve ömrümüze ne kadar yıl katıyor dersiniz?

Günde 3 fincan kahve ömrümüze ne kadar yıl katıyor dersiniz?

Kahve tüketiminin sağlık üzerindeki etkileri sanıyoruz ki kahvenin kendisi kadar popüler. Bu defa kahvenin ölüm oranları ve sağlık göstergeleri ile ilişkisinin analizi gerçekleştirildi. Günde 3 fincan kahve içmek ömrü ne kadar uzatır?

Nörobilimci Cunha, "İncelememiz, düzenli ve ölçülü kahve tüketiminin, yaşlandıkça doğal olarak yavaşlayan veya başarısızlığa uğrayan biyolojik mekanizmalara karşı aracılık etmede oynayabileceği rolün altını çiziyor," dedi.

Portekiz'deki Coimbra Üniversitesi'nden araştırmalar, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Asya'daki katılımcıları içeren önceki 85 çalışmayı inceleyerek kahvenin ölüm oranları ve sağlık göstergeleriyle ilişkisini analiz etti.

Bulgular günde yaklaşık üç fincan kahve içmenin ortalama bir insanın ömrüne 1,84 yıl eklediğini gösterdi. Düzenli tüketim aynı zamanda sağlıklı yaşam süresinin (ciddi hastalıklardan uzak geçirilen zaman) artmasıyla da ilişkilendirildi.

Coimbra Üniversitesi'nden nörobilimci Rodrigo Cunha, "Geleneksel öneriler, zaman zaman kahvenin sağlıklı yaşlanmadaki rolünü göz ardı etti" diye konuştu.

“İncelememiz, düzenli ve ölçülü kahve tüketiminin, yaşlandıkça doğal olarak yavaşlayan veya başarısızlığa uğrayan biyolojik mekanizmalara karşı aracılık etmede oynayabileceği rolün altını çiziyor.”

Öte yandan araştırmada çok sayıda çalışma incelendiğinden, tüketilen kahve türleri, kişilerin demografik özellikleri ve çalışma uzunlukları gibi birçok değişken mevcut. Faydalar bireyler arasında farklılık gösterebilirken, bunların yalnızca kahveye bağlı olma olasılığı da düşük.

Ancak, bu çalışmalarda kahve içmek ile sağlık durumunun iyileşmesi arasında hafif ama fark edilir bir ilişki olduğu belirtildi. Araştırmada yüz binlerce gönüllünün incelenmiş olması da önemli bir avantaj.

Araştırmacılar, kahve içmenin etkilerini daha iyi analiz etmek için iltihabi hastalıklar ve metabolizma hızı gibi sağlık göstergelerinin yanı sıra bireylerin sigara ve alkol tüketimi gibi faktörleri de hesaba kattı.

Bilimsel dergi Ageing Research Reviews'ta yayımlanan makalede, "Düzenli kahve tüketimi kas, kardiyovasküler, zihin ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarının korunmasıyla ilişkili görünüyor," ifadeleri kullanıldı.

“Bu tüketim yaşlıları etkileyen en sık hastalıkların görülme sıklığıyla da ters orantılı gibi duruyor. Bu hastalıklar arasında kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıkları, felç, bazı kanserler, diyabet, bunama, majör depresyon veya güçsüzlük var.”

Öte yandan araştırmacıların analiz ettiği çalışmalarda bireylerin çoğu kahve tüketimi alışkanlıklarını kendisi beyan etmişti. Yani bireylerin beyanları baz alınmıştı.

Ayrıca araştırmanın, büyük uluslararası kahve şirketlerinin desteklediği kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Kahve Bilimsel Bilgi Enstitüsü tarafından finanse edildiğini de belirtmek gerekiyor.

Uzmanlara göre de kahve ve kafeinin daha uzun bir yaşamdan tek başına sorumlu olduğunu söylemek için daha fazla bilgiye ihtiyaç var.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *