Yağlı boya tablolar benzersiz ve hassas eserler. Zamanla her eşya gibi onlar da kir ve lekeleri toplayabilirler.
İşin en kötü tarafı: Onları nasıl temizleyeceğiniz konusunda hiçbir fikriniz olmayabilir.
Evinizdeki diğer eşyaları temizlerken kullandığınız su, boya inceltici, alkol veya herhangi bir aşındırıcı kimyasalı, yağlı boya tablolarınızı temizlerken kullanamazsınız.
Yine de korkmayın! Yağlı boya tablolarınızın orijinal canlılığını ortaya çıkarmak sandığınızdan kadar uğraşlı değildir. Bazen ihtiyacınız olan tek şey; biraz tükürük ya da ekmektir.
Evet, yanlış duymadınız…
1. Yöntem: Tükürük ile yağlı boya tablo temizlemek
Bir sanat eserini temizlemek için tükürüğe başvurmak kulağa delice hatta küfür gibi geliyor olabilir. Oysa bunun dünya çapında kullanılan bir yöntem olduğunu bilmek sizi şaşırtabilir.
Salya; kir ve kiri parçalamak için yeterli enzime sahiptir ancak çok miktarda kullanılması boyaya zarar verecektir. Temizleme işlemi için çok miktarda pamuklu çubuğa ihtiyacınız olacak, bu yüzden dolu bir kutu edinseniz iyi edersiniz.
Bu yöntemin sabır gerektirdiğini unutmayın – bir müze stajyerine büyük bir boyayı bu şekilde temizlemek için saatlerce çalışma süresi verirler. Ancak, yağları neredeyse sıfır riskle ve titizlikle temizlemek isterseniz, bu yöntem harika bir seçim olacaktır.
Çubuğu tükürükle hafifçe ıslatın. Unutmayın: Biz şelale gibi salyayla pamuğun tam olarak ıslanmasını istemiyoruz. Herhangi bir kir parçasını kolayca toparlayacak kadar ıslak olmalıdır. Bu dengeyi sağlamak tamamen sizin elinizde.
Yağlı tabloyu temizleme aşamasında pamuğu yana doğru hareket ettirmeyin; küçük ve yumuşak hareketlerle yukarı ve aşağı hareket ettirin. Kendinize her seferinde, bir nohut tanesi kadar çalışma alanı hedefleyin.
Bu işlem tabii ki ağzınızı kurutacaktır. Ağzınızın kuru kalması durumunda, bir yudum su için ve daha fazla tükürme işlemine başlamadan önce bir iki dakika bekleyin.
İlk ucu artık kullanışlı olmayacak kadar çok kir topladıktan sonra diğer ucuna geçin. Biri kirlendiğinde, çubuğu atın ve bir sonraki yere geçin.
Yukarıdaki tükürük yöntemi onaylanmıştır ve genellikle güvenlidir, yalnızca bakım sırasında dikkatli olmanız önerilir. Pamuğun hareketi fırça darbeleri yönünde olmalıdır. Bu yöntemi kullandıktan sonra, bir saat içinde yemek yememeliyiz veya işlem sırasında sudan başka herhangi bir şey içmemeliyiz.
2. Yöntem: Ekmek ile yağlı boya tablo temizlemek
Ekmek ile yağlı boya tablo temizlemeye başlamadan önce, bu yöntemin profesyoneller tarafından önerilmediğini bilmelisiniz.
Resimlere ve boyutlarına bağlı olarak bir somun, iki somun veya daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.
-
Ekmeğin ortasından (hamur olan beyaz kısmından) bir parça koparın.
-
Hafifçe ısırıp ekmeği boyaya doğru fırçalayın. Kirin ya da zaman içerisinde eklenen her türlü kusurun emilmesi gerekir.
-
Boyanın üzerinde biriken kırıntıları temizlemek için yumuşak bir fırça, (ev fırçası gibi) kullanın.
-
Bakımı devam ettirin. Tablo üzerinde gözden kaçırmış olabileceğiniz her şeyi kontrol edin ve resimlerinizi en iyi şartlarda saklamak için bu bakımı düzenli olarak yapın.
Yağlı boya tablonuzu temizlemek için ipuçları
-
Alanının uzmanlarına göre; salya doğal emülgatördür. Profesyoneller bile genellikle el altında küçük bir kavanoz tutarlar. Herhangi bir temizleme yöntemi boya kaybına neden olabileceğinden, öncelikle tablolarınızda sorun olmadığından emin olmalısınız. Yağlı boyanın tuval üzerine ne kadar iyi yapıştığına dikkat edin. Eğer boyayla ilgili bir sorun gözünüze çarpıyorsa tabloyu profesyonel bir temizleme şirketine götürün. Onarım önerilirse, öncelik ikinci bir görüş isteyin.
-
Bu yöntemleri yalnızca yüzey kirleri için kullanın.
Yağlı boya tabloları temizlemek hakkında sıkça sorulan sorular
Üzerinde sigara kiri bulunan bir yağlı boya temizlemek için hangi yöntem kullanılmalıdır?
İlk önce, yağlıboya yazdırılmamış gazete kağıdını (kopya kağıdı değil) birkaç kat yatırın. Tüm boyayı kağıda sarın. Bu, pratik yöntem duman kokusunu çok fazla emer. Kapağı kapalı bir kutuya koyun veya tablonun etrafını plastikle kaplayın. Net sonuç elde etmek adına iki hafta bekleyin. Aynı yöntem eski kitaplar ve kağıt ürünleri için de geçerlidir. İşlem sona erdikten sonra ayrıca tükürük yöntemini kullanın.
Yağlı boya tablosunu temizledikten sonra ona parıltı vermek için ne yapabilirim?
Cila yapabilirsiniz. Geçmişte zaten verniklenmişse parlatmak için yeniden vernikleri kullanabilirsiniz.
1980’lerden kalma yağlı boya tablolarını nasıl temizleyebilirim?
Eğer tablolarınızın ciddi maddi değerleri yoksa yukarıdaki yöntemlerden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Maddi ve manevi değeri çok yüksek olan tablolar için işi profesyonellere devretmeyi bilmelisiniz.
Kararmış yağlı tablo nasıl parlatılır?
Resim bozma ihtimalinize karşın kendi başınıza yapmaya çalışmanızı tavsiye etmiyoruz. Rengi hafifletmeniz gerekiyorsa, hasar görmesini önlemek için aydınlatma konusunda eğitilmiş bir sanat uzmanına götürmelisiniz.