İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Mars’ta bir zamanlar su bulunduğuna dair yeni kanıtlar ortaya çıktı

Mars’ta bir zamanlar su bulunduğuna dair yeni kanıtlar ortaya çıktı

Bilim insanları, Lafayette Meteoridi üzerinde yapılan araştırmalarla Mars'ta bir zamanlar sıvı su bulunduğunu ve bu suyun 742 milyon yıl önce yeraltı buzunun erimesiyle ortaya çıkmış olabileceğini belirledi.

Bilim insanları, Mars’ta bir zamanlar sıvı su bulunduğuna dair yeni kanıtlar elde etti. Ancak, suyun hangi dönemde var olduğu ve miktarıyla ilgili hâlâ pek çok soru işareti bulunuyor. Araştırmacılar, Mars’tan Dünya'ya düşen meteoritler ve keşif araçlarının bulguları ile bu gizemi çözmeye çalışıyorlar.

Bunlardan biri de Lafayette Meteoridi. Yaklaşık 11 milyon yıl önce Mars’a çarpan bir asteroidin parçalarından biri olan bu meteorit, 1931’de ABD'nin Purdue Üniversitesi'nde keşfedildi. Meteoritin nasıl Dünya’ya geldiği bilinmese de yapılan incelemeler değerli veriler ortaya koyuyor.

Purdue Üniversitesi’nden araştırmacılar, meteoritteki mineralleri tarihlendirerek Mars’taki sıvı suyla etkileşimin izlerini takip etti. Geochemical Perspective Letters dergisinde yayımlanan çalışmada, minerallerin yaşını belirlemek için helyum ve neon gibi soy gazlar kullanıldı. Çalışma, meteoritteki minerallerin yaklaşık 742 milyon yıl önce sıvı suyla etkileşime girdiğini ortaya koydu. Ayrıca, bu etkileşim sonrasında minerallerin yapısının korunarak günümüze kadar ulaştığı belirlendi.

Bu çalışma, Mars yüzeyinde büyük miktarda sıvı su bulunmadığını gösteriyor. Araştırmanın baş yazarı Marissa Tremblay, sıvı suyun permafrost adı verilen yeraltı buzunun erimesiyle oluşmuş olabileceğini vurguladı. Tremblay, Mars’taki magmatik aktivitenin bu tür erimelere yol açtığını düşünüyor.

Lafayette Meteoridi üzerindeki bu araştırma, yalnızca Mars’ın jeolojik geçmişini anlamamıza yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda Mars’ta yaşam olasılığına dair umutları artırıyor. Sıvı su, mikrobiyal yaşamın varlığı için temel bir unsur olduğundan, bu bulgular Mars’ta yaşam izlerine dair daha fazla soru işareti doğuruyor. Ayrıca, meteoritler, Mars’taki geçmişi anlamamız için bir tür zaman kapsülü işlevi görüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *