Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, perşembe günü yaptığı açıklamada, ”Ukrayna’dan ilk geri bildirimleri aldık, bombaları gerçekten etkili kullanıyorlar” dedi.
Ukrayna, tartışmalı bombaları sadece Rus askerlerinin yoğunlaştıkları bölgelerden dağılmaları için kullanacaklarını belirtmişti. Kirby, misket bombalarının Rus savunma formasyonları ve manevralarına karşı etkili olduğunu bildirdi.
Geçen hafta Ukrayna’ya ulaşan misket bombaları, ABD tarafından Kiev’in karşı saldırısını hızlandırmak ve Rus savunma hattını yarmak için önemli bir araç olarak görülüyor.
ABD yönetimi, misket bombalarını Ukrayna’ya gönderip göndermeme konusunu aylarca tartıştıktan sonra Başkan Joe Biden bu ay silahları Kiev’e verme kararı aldı.
Misket bombalarının kullanımı, sivillere oluşturduğu tehlike sebebiyle 100’den fazla ülke tarafından yasaklandı. Bu silahların oluşturduğu en büyük tehlikelerden biri de ”patlamayan bombacıklar”. Küçük bombalarının birçok kez patlamadığı, yıllarca yerde kaldığı ve daha sonra ansızın patladıkları örnekler bulunuyor.
ABD yönetimi, Ukrayna’ya gönderdikleri silahların daha az ”hata payı” olduğunu söyledi. Bu, ABD’nin yolladığı bombalarda daha az patlamayan ’bombacık’ olduğu anlamına geliyor.
ABD’nin kararı, insan hakları gruplarının tepkisini çekti. Uluslararası Af Örgütü, ”misket bombalarının savaş bittikten sonra bile sivillere ölümcül tehlike oluşturacağını” ifade etti. ABD’nin birçok müttefiki de kararı eleştirdi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, silahların şehirlik alanlarda kullanılmayacağını ve sadece düşman savunma hatlarını yarmak için ateşleneceğinin garantisini verdi.