Gelişmenin, Amerikalı bir kaynağın kasım ayının başında Katar’ın Hamas topraklarından çıkmayı kabul ettiğini doğrulamasından sonra yaşandığı belirtiliyor.
KAN’a göre şu anda gelişmelerin birbirleriyle bağlantı olup olmadığı da kesin değil.
Bunun yanı sıra Reuters de, Hamas terör örgütünün son rehine anlaşması ve ateşkes önerisini reddetmesinden haftalar sonra ABD’nin Doha’ya Hamas’ı sınır dışı etmesi için baskı yaptığını bildirmişti.
Reuters’e konuşan Amerikalı yetkili şu ifadeleri kullanmıştı:
“Rehinelerin serbest bırakılması için defalarca yapılan teklifleri reddeden Hamas’ın liderleri artık hiçbir Amerikan müttefikinin başkentinde hoş karşılanmamalıdır. Hamas’ın haftalar önce başka bir ‘rehine serbest bırakma teklifi’ni reddetmesinin sonrasında da Katar’a bunu açıkça ifade ettik.”
Haberde aktarılana göre Türkiye savaş boyunca Hamas’a sempati duyduğunu dile getirmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ağustos ayı başında Hamas’ın siyasi büro lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin sonrasında bir günlük yas ilan etmesi ve bu sebeple Tel Aviv’deki Türk Büyükelçiliği’nde bayrağın yarıya indirilmesi de konu edildi.
Erdoğan’ın İstanbul’da yaptığı bir konuşmadan da şu satırlar habere taşındı:
“Kimse bizi Hamas’ı terör örgütü olarak nitelendirmeye zorlayamaz. Türkiye, Hamas liderleriyle açıkça konuşan ve onları kararlılıkla destekleyen bir ülkedir.”