Dünyayı iklim krizinden kurtarma olasılığı olan buluşların deneyleri var bu hafta köşemde. Biri ABD’den, California’da büyük yankılar bulan büyük büyük fizikçilerin bir çalışması, diğeri Antakya’dan bir grup lise öğrencinin çalışması.
Önce ABD’ne bir bakalım. Geçtiğimiz hafta içinde temiz enerji konusunda büyük bir gelişme yaşandı. Bilim adamları nükleer füzyonu gerçekleştirme konusunda büyük bir gelişme kaydettiklerini duyurdular.
Nükleer Füzyon, Güneşin ve diğer yıldızların enerji kaynağıdır. Ne demek Nükleer Füzyon Enerji ? Dört hidrojen atomunun (Prof.Dr. Ali Demirsoy) yüksek sıcaklık (50 milyon derece) ve basınç ile birleşmeye zorlanmasıyla, daha ağır bir çekirdek oluşturulmasından elde edilen enerji demek.
Bir de Nükleer Fisyon var. Füzyonun tam tersi aslında. O da ağır atomların parçalanarak enerji elde edilmesi demek. Fisyonu Nükleer Enerji santrallerinde görüyoruz. Bu işlem sonunda çok fazla tehlikeli atık ortaya çıkıyor. Uzun süre radyasyon yayıyorlar. O yüzden tercih edilmiyor.
Nükleer Füzyon, Fisyona göre 10 bin kat daha fazla (Prof.Dr. Ali Demirsoy) enerji üretmenin yanı sıra, çok daha az miktarda ve kısa ömürlü radyoaktif atık üretiyor. Ve sera gazı salımı olmadığı için küresel ısınmayı tetiklemiyor, yani temiz enerji.. İşte bu geçtiğimiz hafta bu konuda müthiş ama gerçekten müthiş bir gelişme yaşandı. AZ SONRA…
Ve Antakya. Antakya Hatay’da bir grup öğrenci, ay çiçek sapı ve tekstil atıkları ile çatı yalıtımı deneyi yaparak, çevre dostu ve enerji tasarrufu sağlayan “Yeşil çatılar” yapılabileceğini duyurdular.
Bu arada Antakya ve Hatay arasındaki karmaşayı çözemeyen olanlar olabilir. Hatay ilin adı Antakya ilin en büyük ilçesi. Ama Antakya Hatay’ın önüne geçmiş, marka değeri olan bir şehir...