İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Aile hekimleri ikinci kez iş bırakıyor

Aile hekimleri ikinci kez iş bırakıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulan ve aile hekimlerince "Eziyet Yönetmeliği" olarak adlandırılan yeni düzenlemenin ardından, aile hekimleri 2-6 Aralık tarihlerinde bir defa daha iş bırakacak. 5-7 Kasım'da üç gün süren ve uyarılarının dikkate alınmadığı iş bırakma eyleminin ardından, hekimler bir kez daha eylem yapma kararı aldı.

Yönetmeliğin bilimsel temellerden uzak olduğunu ve muayene sayısına dayalı teşviklerin koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına aykırı olduğunu belirten hekimler, hastalarla hekimleri karşı karşıya getiren ve şiddeti teşvik eden bir zemini hazırladığını ifade ediyorlar. Ayrıca, hekim bağımsızlığına yapılan müdahaleler, iş ve gelir güvencesindeki derinleşen sorunlar, ebe ve hemşire eksikliklerinin giderilmemesi gibi pek çok eksiklik sıralanıyor.

BirGün'ün aktardığına göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Bakanlığın süreçte hiçbir iyileştirme yapmadığını ve aksine aile sağlığı merkezlerine baskı uyguladığını belirtti. Kırımlı, "Bize ‘Rapor yazıp para alacaksınız’ dediler. Koruyucu hekimliği ticarileştirmek istiyorlar, hastanın cebinden para alarak sağlığı korumak yerine sağlıktan para kazanmayı amaçlıyorlar," diyerek tepkisini dile getirdi.

Aile hekimleri, raporların ücretli hale getirilmesinin, aile hekimliğinin mesai dışında yurttaşlara ücret karşılığı hizmet verebilmesinin ve bazı raporların ücretlendirilmesinin planlandığı yeni düzenlemelere karşı çıkıyor. Hekimler, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye'de resmî olarak 29 bin aile hekimliği birimi bulunurken, bunların yaklaşık iki bini boş ve faaliyette değil. Çalışan aile hekimi sayısı 27 bin civarında, ancak boş kalan birimler de hesaba katıldığında, aile hekimi başına düşen hasta sayısı 3 bin 100'den 3 bin 500'e yükseliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *