İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4913 %0.03
36,5768 %-0.04
3.445.656 %1.105
3.064,15 0,35
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM AKP, DSP olur mu?

AKP, DSP olur mu?

AKP, seçime aylar kala, ekonomik krizle mücadele yerine, yeni bir DSP olmamak için mücadele vermeyi tercih etmiş görünüyor.

2001 Ağustos ayında kurulduktan yaklaşık bir yıl sonra 3 Kasım 2002’de yapılan seçimlerde, tek başına iktidara gelmiş ve muhalefet partisi olmanın ne demek olduğunu henüz öğrenmemiş olan AKP, tüm gücüyle DSP’nin kaderini paylaşmamak için çalışıyor.

Ekonomik krizlerin iktidarları, hatta partileri bitirdiği iddiasında olan muhalefet, “AKP, krizle geldi, krizle gidecek” dediği için, AKP bunun aksini ispatlamak için ekonomik krizle mücadeleyi bırakmış görünüyor.  

1999 seçiminde yüzde 22 ile birinci parti olan DSP, ANAP ve MHP ile birlikte koalisyon hükümeti kurmuştu. Ancak ekonomik kriz ve arkasından Mayıs 2002’de merhum Ecevit’in hastalanmasından sonra, MHP lideri Bahçeli’nin erken seçim çağırısıyla, seçime bir yıl kala erken seçime gidildi.

Ekonomik kriz ile ilgili Kemal Derviş’in öncülük ettiği ve halka olumsuz olarak yansıyan ekonomik kararlar, koalisyon ortağı partileri parlamento dışında bıraktı.

AKP’yi tek başına iktidara taşıyan seçim öncesinde, 2002 Eylül ayından itibaren bazı anketlerde,  kuruluşundan daha bir yıl geçmiş AKP’nin oylarının yüzde 30’ları bulacağı, parlamentoya ikinci parti olarak sadece CHP’nin gireceği ve diğer partilerin dışarıda kalacağı tahminlerine inanmayan çok kişi vardı.

Hele DSP’nin oylarının yüzde 1’lere kadar ineceğine yönelik tahminler karşısında, “Bu kadar da olmaz” diye düşünen çoktu.

Ancak 3 Kasım seçiminde AKP, ilk girdiği seçimde sürpriz bir şekilde, yüzde 34.29 oyla, 363 sandalye ile tek başına iktidar oldu. CHP, yüzde 19.38 oyla 178 sandalye ile ana muhalefet partisi oldu. DSP, yüzde 1.22, MHP yüzde 8.36 oyla, DYP yüzde 9.54 oyla, ANAP yüzde 5.12 oyla parlamento dışında kaldı.

AKP ise, ekonomik kriz için “acı reçete” uygulayan DSP’nin “hatalarından” ders almış görünüyor. AKP, DSP ve ortağı partilerin durumuna düşmemek için, enflasyonu düşürücü, ekonomik krizi hafifletici önlemleri sürekli erteleyerek, ekonomi tarihinde örneği az bulunur modeller deniyor. İktidar, ekonomik krizle ve enflasyonla mücadele programını seçim sonrasına bırakmış görünüyor.

2023 seçiminden sonra iktidara, muhalefet de, AKP de gelse, faturası her geçen gün artan ağır bir ekonomik tablo ile karşılaşılacağı ve yeni iktidarın işinin zor olacağı yorumları yapılıyor...

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *