İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4675 %-0.04
36,6128 %0.06
3.513.390 %2.089
3.055,25 0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Alınan ‘kira artış oranları’ kararı, kira krizine çözüm olacak mı?

Alınan ‘kira artış oranları’ kararı, kira krizine çözüm olacak mı?

Kira krizi son dönemde tüm Türkiye’nin en başta gelen sorunları arasındaydı. Çözüm olarak konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararın etkilerinin neler olacağını Uluslararası Gayrimenkul Danışmanı Ulaş Ata, Muhalif’e açıkladı.

Muhalif Özel / Oğuz Büber

Uluslararası Gayrimenkul Danışmanı Ulaş Ata’ya çıkarılan yasanın kira krizine çözüm olup olamayacağını, iş yerleri ve konut açısını ne gibi etkileri olacağını sorduk. İşte Ata’nın görüşleri…

10 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan geçici kanun ile kira artışları hakkında üst sınır belirlenmiş oldu. Kanunun yayınlandığı 10 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihi aralığını kapsayan süreç için kira artış oranları şu şekilde olacak. Konuyu birkaç farklı başlıkta değerlendirmek gerekiyor. İşyerleri açısından ve konutlar açısından bakmak önemli.

İş yerlerini etkileyecek mi?

İş yerleri için kira artış oranlarında bir değişiklik olmayacak, yani TÜİK tarafından açıklanan oranda artışlar yapılmaya devam edilecek. Örneğin Haziran ayı için kira artış oranı olarak TÜFE 12 aylık ortalaması olan %39,33 geçerli olacak. 

Konutlar açısından durum nasıl olacak?

Konutlar için ise konuyu birkaç farklı başlık altında incelemek gerekiyor. 10 haziran tarihi ile 1 Temmuz tarihi arasında yeni kiralama yapılacak olunur ise seneye yenileme zamanı geldiğinde artış oranı maksimum %25 olacak. 12 aylık TÜFE ortalaması %25 altında olur ise; bu durum, bu haftalarda olacak olan kiralamalarda, mülk sahibinin 1 Temmuz tarihini geçmesini beklemesine sebebi olacak gibi görünüyor. Bu 10 gün içinde yapılacak kontratlarda seneye yenileme oranı %25 ile sınırlı olacak olup 2 Temmuz sonrasına bırakılırsa kontrat tarihi, bu sınırlamadan etkilenmeyecek.

Daha önceden kiralanmış ve kira artış dönemi 10 Haziran sonrasında olan kontratlar için kira artış oranı aynı şekilde %25 ile sınırlı olacak, TÜFE 12 aylık ortalaması %25 den düşük açıklanırsa düşük olan oran geçerli olacak. Kontrat yenileme tarihi 10 Haziran 2022 tarihi öncesi olan durumlarda ise bu kanunun kapsamı dışında kalıyor yani %39,33 oranında artış yapılmış ise değişiklik olmayacak anlamına geliyor. 

5. yılın sonundaki güncelleme

Bilindiği üzere 5. yılın sonunda mülk sahibinin kira bedelinin yeniden belirlenmesi ve piyasa değerine güncellenmesi şeklinde bir hakkı bulunuyor . Yeni uygulama ile bu hak aynen devam ediyor. Bu noktada hepimizin hayali ; enflasyon oranlarının geri gelmesini sağlayacak bir ekonomi oluşması ve 12 Aylık TÜFE endeksinin %25 altına gerilemesi ile bu kanun maddelerine gerek kalmayacak olması olacaktır. Zor olduğunu bilmekle birlikte hayal kurmak güzeldir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *