İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. GÜNDEM Mahfi Eğilmez, konut fiyatlarının artışını yorumladı

Mahfi Eğilmez, konut fiyatlarının artışını yorumladı

Ekonomist Mahfi Eğilmez, konutlardaki fiyat artışının altında yatan sebebi açıkladı.

Okunma Süresi: 2 dk

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, konut fiyatlarının 2020’den itibaren hızla artmasına rağmen satışların hız kazanmasını yorumladı.

Eğilmez, durumun çelişkili gibi göründüğüne vurgu yaparak, “İnsanlar, paralarını mevduat ya da devlet tahviline yatırarak zarara uğramaktansa fiyatı sürekli artan konutlara yönelmeyi tercih ediyorlar” dedi.   

Mahfi Eğilmez, kişisel internet sitesinde yayımladığı makalesinde, Türkiye’de konut satışlarındaki artışa dikkat çekti. Eğilmez’in yazısı şöyle:

Fiyatı artan mala yönelik talebin düşmesi gerekir, tam tersi oluyor

“Türkiye’de konut satışları rekor üstüne rekor kırıyor. Satışlardaki bu yüksek gidiş, konut fiyatlarındaki yükselişe karşın ortaya çıkıyor. Konut fiyatlarında özellikle 2020’den itibaren hızlı bir artış var. Ekonominin belki de en geçerli yasalarından birisi olan talep yasasına göre, fiyatı artan mala yönelik talebin düşmesi gerekir. Oysa burada tam tersi oluyor.

Çelişkili gibi görünen bu durumu açıklayacak değişkenler enflasyon ve faizdir

Konut fiyatları hızla arttığı halde konut satışları da hız kesmeden devam ediyor. Çelişkili gibi görünen bu durumu açıklayacak değişkenler enflasyon ve faizdir. Türk lirasının yabancı paralara karşı hızla değer kaybetmesi, ithal girdilerinin, üretim maliyetlerinin artmasına o da fiyatların yükselmesine yol açıyor. Ortaya çıkan enflasyon, resmi verilere göre yüzde 36,08. Buna karşılık bankaların mevduata verdiği faiz yüzde 20 dolayında. TCMB’nin piyasa katılımcıları anketinde 2022 sonu için beklenen enflasyon oranı yüzde 29,75. Bunu eğer genel beklenti olarak kabul edersek reel faiz [(1 Nominal Faiz) / (1 Beklenen Enflasyon) -1 =] yüzde eksi 7,5 çıkıyor.

İnsanlar, zarara uğramaktansa fiyatı sürekli artan konutlara yönelmeyi tercih ediyorlar

Bu durumda insanlar, paralarını mevduat ya da devlet tahviline yatırarak zarara uğramaktansa fiyatı sürekli artan konutlara yönelmeyi tercih ediyorlar. Elinde parası olanlara ek olarak parası olmayanlar da yine aynı şekilde artan fiyatlardan ileride yarar elde etmeyi hedefleyerek kredi kullanıp konut almayı seçiyorlar. Benzer bir durum otomotivde de görülüyor.

Hükümet, faizleri düşürerek konut satışlarını ve dolayısıyla da yeni konut yapımını özendiriyor

Hükümet, faizleri düşürerek konut satışlarını ve dolayısıyla da yeni konut yapımını özendiriyor. Çünkü ekonomiyi büyütmenin en kolay yolu, konut yapıp satmaktan geçiyor. Çevrenin bozulması çok önemli görülmüyorsa bundan kolay ve iyi bir yol yok. Merkez Bankası’nın faizi düşürmesi, rezervlerini bozdurup kuru tutmaya çalışması, bankalara mevduat için yüksek faiz verdirmeme baskısı ve bunun gibi altında yatan tek neden bu.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *