Gökyüzü 25 Ekim günü yılın son güneş tutulmasına sahne olacak.
Bu yılki ilk güneş tutulması 22 Nisan günü yaşanmıştı. Güneş tutulması, 2022’nin son güneş tutulmasıydı ancak genel anlamda baktığımızda son tutulma olmayacak. 8 Kasım’da ay, Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve kuzey ve doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinden görülebilecek bir tam ay tutulmasında Dünya’nın gölgesinden geçecek. Bir sonraki güneş tutulması 20 Nisan 2023’te, ardından bir diğeri ise 14 Ekim 2023’te gerçekleşecek.
Türkiye'den ve Dünya'dan görüntüler
Güneş tutulması ne kadar sürede gerçekleşir?
Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketinde Dünya ile Güneş arasına girmesi, Güneş'in kısmen veya tümüyle kapanması sonucunda gözlemlenen bir doğa olayıdır. Tutulmalar, bir gökcisminin önüne geçici bir engel gelerek tümünün veya bir kısmının kapanması sonucu oluşur. Gezegenimizi ve doğum haritamızı etkileyen ana tutulmalar Güneş ve Ay tutulmalarıdır.
Ay’ın gölgesinin Dünya’ya düştüğü 33 günlük bir pencere bulunmakta. Bu pencere 173,3 günde bir tekrar açılır. Her 6 ayda bir gerçekleşen Güneş veya Ay tutulması aynı noktadan izlenemez.
Bir tutulmanın ortalama 6585 gün (18 yıl,11.3 gün) sonra aynı şekilde tekrar meydana geleceği Babilliler tarafından hesap edilmiştir. Bu süreye bir Saros Dönemi denir. Geçmişte meydana gelen bir tutulmanın aynen tekrarı için bu gök cisimlerinin yeniden aynı konum şartlarının sağlanması gerekir. Genel olarak tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın yeniay veya dolunay evresinin zamanı ile düğümlerden geçme zamanı birbirine yeteri kadar yakın olmalıdır.