Sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi TBMM'ye sunuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi TBMM'ye sunuldu
Abone ol
Sokaktaki hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Hem toplumsal manada, hem de toplum sağlığı açısından bir sorun olduğunu görüyoruz burada. Bunu ortadan kaldırma adına 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ve 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu kapsamı içerisinden ortak bir metni oluşturma açısından şu anda çalışıyoruz'' ifadelerini kullanmıştı. 

Güler, ''Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişiler olmak üzere toplumun her kesimi ile çok yakın bir görüşme trafiği yürüttük. En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Kısırlaştırma ile beraber sahiplendirme, yani hayvansever vatandaşlarımızı sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor.'' demişti. 

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifine ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor.

Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz. Kanun emrine uymayanlara da 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını öngören bir yaptırımı getiriyoruz.

(Belediyelerin sorumlulukları) 2028 yılına kadar belediyelere geçiş dönemi için bir imkan sağlıyoruz. Bu konuda çok iyi örnekler olduğu kadar, çok kötü örnekler de var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok doğru bir örnektir.

Sokak, hayvanlar için bir yaşam alanı olarak tarif edilemez. Daha kaliteli, daha korunaklı yaşam alanlarında olmayı hak ediyorlar. Bu kanunumuzda herhangi bir sebep olmadan bir hayvanımızı öldürdüğünüzde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz 

(Hazır mamaların bağımlılık yaptığı iddiası) Mamalara alışmış hayvanlar, evsel gıdalarla beslenemiyor. Bu mamalar hayvanlarda bağımlılık yapıyor

Biz merhamet iklimine uygun bir çalışma yaptık. Göçmen kuşlarına kuş sarayları yapmışız, kedi evleri yapmışız. Fakat toplum sağlığını da korumamız gerekiyor."

 

AK Parti’nin sahipsiz köpekler için hazırladığı 17 maddelik kanun teklifinin tam metni


Yorum Yazın