İstanbul
Hafif yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6389 %-0.03
37,2542 %0.25
104.723,01 %0.309
3.157,96 -0,05
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Toyga Çorbası da artık tescilli

Toyga Çorbası da artık tescilli

Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen bir çorba türü olup bin yılı aşkın süredir sofraların vazgeçilmezleri arasındaki Amasya toyga çorbası coğrafi işaret tescili aldı

Okunma Süresi: 2 dk

Amasya Valiliği ile Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescili yapılan ‘Amasya toyga çorbası' düzenlenen törenle tanıtıldı.

Yapılışında yoğurt, yumurta sarısı, un, yarma, nohut, nane ve tereyağı da kullanılan Amasya toyga çorbasının Anadolu mutfak kültürüne Orta Asya'dan gelen çorba türlerinden biri olduğunu belirten Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Köse, “Bu çorba türümüz çorbanın anavatanı olarak kabul edilen Özbekistan'da günümüzde ‘toyga çorbası' olarak aynı adla telaffuz edilmektedir” dedi.

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra geleneksel beslenme kültürlerinin bir parçası olan çorba içme alışkanlığını sürdürüp zenginleştirdiklerine değinen Köse, kentin yöresel lezzetlerinden ‘Amasya baklalı dolması'na coğrafi işaret aldıkları gibi ‘sakala çarpan' adlı çorba türüne de tescil başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Şehzadeler şehri Amasya'nın çok zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu anlatan Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı da hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilen toyga çorbasının “düğün çorbası” adıyla da anılıp özel günlerde sofraları süslediğini vurguladı.

En son patentini aldıkları 4 coğrafi işaretin tamamının gastronomi alanında olduğuna işaret eden Amasya Valisi Mustafa Masatlı ise “Hedefimiz, ilimizin tüm sosyal yaşantısı ve kültürel değerlerini, öz ve orijini burada olan değerlerimizi ortaya çıkarıp, herkesin beğenisine, tanıtımına ve tadımına sunmaktır. Bu bakımdan patent konusunu çok önemsiyoruz. 4 olan coğrafi işaret tescilli ürünümüzü 8'e çıkarttık. 22 ürünle ilgili çalışmamız devam ediyor. Kısmet olursa 30'a çıkaracağız” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *