İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK M. ÖZEL Artık insanlar niyete bakıyorlar o kişi başa geldiğinde niyeti ne olacak?

Artık insanlar niyete bakıyorlar o kişi başa geldiğinde niyeti ne olacak?

Seçmenin siyasetçilere nasıl güven duyduğunu ve siyasi isimlerin güven sağlamak için neler yapması gerektiğini Dr. Kayhan Yıldırım Muhalif'e anlatıyor.

Dr. Kayhan Yıldırım ile güven meselesini irdelemeye devam ediyoruz. Bu haftanın konusu siyasetçilere güven ve güveni sağlama yolları...

-Siyasetçilerin güvenilirlikleri bazı durumlarda tartışmalı oluyor ama yine de güvenmek istiyoruz. Burada niyet mi önemli?

Kayhan Yıldırım: "Buna güven literatüründe saflık diyoruz. Çükü böyle X, Y koordinatında anlattığım somut ve soyut bilgileri koyduğumuzda hem somut hem soyutun gerçekleştiği nokta tam güvenin sağlandığı nokta. Eğer biz o tam güveni sağlayamamışsak örneğin kişinin geçmişine bakıyorsunuz harika işler yapmış. Bir aday göstereceğiz mesela sicili harika. Yani o alanda profesörlüğü var ve akademik bir birey. Fakat bakıyorsunuz gözünüz tutmuyor. Buna rağmen o kişiye güvenmeyi seçtiğimizde biz şüphe duyarak eylemlerimizi devam ettiriyoruz. Tam tersine gözümüz tutmuşsa ama yetkin değil yani yönetebilme kudretine insanları ikna edebilme toplulukları beraberinde sürükleme yetkinliğine sahip değil. O zaman da o duruma ona rağmen biz o kişiye güvenmeye devam edersek o duruma da saflık diyoruz."

-Şüphe mi kötü Saflık mı kötü?
Kayhan Yıldırım: "İki durumun ikisi de kötü. Yani şüphe mi kötü saflık mı bilmiyorum. Ne yazık ki her zaman tamamen güvenebileceğimiz insanlar ortaya çıkartmıyoruz. Burada siyasetçilerin kendisine büyük rol düşüyor. siyasetçinin ya da güven yaratmak isteyen insanın görevidir güvenilir olmak. Yani benim görevim sizin bana güveninizi kolaylaştırmak. İnsanların bana ben ne yaparsam daha çok güvenir. Hangi davranışım hangi göstergem onun bana güvenmesini kolaylaştırabilir? Benim işim güvenilmeyi kolaylaştırmak. Bu nedenle de gerçeklerle cesurca yüzleşmek, saydamlık göstermek, açık sözlü olmak, niyetini açıkça ifade etmek gibi güvenin kaynaklarını birçok kitapta bulabiliriz.  Hayat bilgisi dersinde ilkokulda o karnenin sol tarafı değil de sağ tarafında hani fazilet olarak kabul edilen davranışlardır aslında yatırımının yapılması gereken. Oysaki hep yatırım sola yapılıyor. 
Siyasiler hep  benim dönemimde yaptık diyor. Evet çok güzel ama zaman, koşullar, oy verme davranışları değişti, insanlar değişti. Daha güzelinin yapabileceğinin garantisi sadece sicil ve yetkinlik değil. Artık insanlar niyete bakıyorlar o kişi başa geldiğinde niyeti ne olacak?"

Kayhan Yıldırım'ın Güven Konusundaki videolarını youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *