İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
35,4899 %0.03
36,6109 %0.05
3.457.300 %1.64
3.064,18 0,35
Ara
MUHALIF GAZETECILIK M. ÖZEL Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kararına rağmen Meclis çalışabilir mi? Anayasa ne diyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kararına rağmen Meclis çalışabilir mi? Anayasa ne diyor?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin yenilenmesine yönelik kararı imzaladı. Türkiye 14 Mayıs’ta seçime gidiyor. Cumhurbaşkanının seçim kararı alması durumunda ‘Meclisin feshi’ tartışmaları da sürüyor. Anayasada, Meclis'in feshi diye bir tanım bulunmuyor. Yani, Cumhurbaşkanının seçimi yenilemesi kararı “TBMM’nin feshi” anlamı taşımıyor. Buna göre, Meclis, iktidarın ajandasına bağlı olarak çalışacak. Daha sonra tatil kararı alacak.

Anayasa’nın 116. Maddesi, Meclis’in çalışabileceğini hükme bağlıyor. Buna göre, 116. Maddenin 4. Fıkrası, ‘Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder’ diyor. 

Muhalif Ankara / Hülya Özmen 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen basın toplantısında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin yenilenmesine yönelik kararı imzaladı. Türkiye 14 Mayıs’ta seçime gidiyor. Cumhurbaşkanının seçim kararı alması durumunda ‘Meclisin feshi’ tartışmaları da sürüyor.  Ancak, Anayasada, ‘Meclis'in feshi’ diye bir tanım bulunmuyor. Yani, Cumhurbaşkanının seçimi yenilemesi kararı “TBMM’nin feshi” anlamı taşımıyor. Buna göre, Meclis, iktidarın ajandasına bağlı olarak çalışacak. Daha sonra tatil kararı alacak. Anayasa’nın 116. Maddesi, Meclis’in çalışabileceğini hükme bağlıyor. Buna göre, 116. Maddenin 4. Fıkrası, ‘Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder’ diyor. 

Ramazan Can ne dedi 

Meclis Genel Kurulu’nun dün yapılan oturumunda Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına  konuşan Kırıkkale Milletvekili  Ramazan Can,  aday listelerinin kesin olarak verilmesine kadar az bir zaman kaldığını ve bu süreçte TBMM’yi çalıştırmayı planladıklarını belirterek çıkarılacak yasalar hakkında şu bilgileri  verdi:  

“RAMAZAN CAN (Kırıkkale) –Cumhurbaşkanımız yarın, 10 Mart tarihi itibarıyla Cumhurbaşkanı kararı alarak seçimleri yenileme kararı alacak. Seçimlerin yenilenmesi kararının şimdiden vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun. 11’inde Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra da top YSK’nin elinde olacak; YSK’nin sürecine, gündemine göre de hareket edeceğiz. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde, listelerin kesin olarak verilmesine kadar az bir zamanımız var, bu zaman zarfında da rasyonel bir şekilde TBMM’yi çalıştırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki hafta 407 sıra sayılı Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni  görüşmeyi planlıyoruz. Ayrıca, uluslararası sözleşmeler var gündemde, onları yasalaştırmayı düşünüyoruz. Ondan sonraki hafta da pazartesiden başlayarak ve cuma, cumartesiyi de Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışma gündemine alarak yargı paketi -önümüzdeki hafta- Komisyona gelecek -Komisyonda kabul edilirse- ondan sonraki hafta da Orman Kanunu Teklifi var, yine, bir optisyenlik kanun teklifi gelecek; bütün bunları yasalaştırmayı düşünüyoruz”. 

 Anayasa Maddesi şöyle:  

Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi  

MADDE 116- (Değişik: 16/4/2017-6771/11 md.)  

Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.  

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.  

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. 

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder. 

Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *