İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. M. ÖZEL Gübre ve yemde indirim mi?

Gübre ve yemde indirim mi?

Gübre ve yeme indirim müjdesi. Aslında haberi duyunca bir çok çiftçi camı açıp yaşasın diye bağırmak istemiştir ama bunu yapmadılar ise bilin ki sebebi havanın soğuk olmasıdır...

Okunma Süresi: 2 dk

Muhalif. Analiz / İnanç Uysal

Sayın Cumhurbaşkanının pazartesi müjdelerinden birisi de çiftçiye gübrede yüzde 13'e yemde yüzde 5'e varan indirimlerdi. Üzerine bir de bu ürünlerde Nisan'a kadar sabit fiyat uygulaması.

Şunu hemen belirtelim gübreye yapılan yıllık zam TÜİK verilerine göre yüzde 196, yeme yapılan ise yüzde 145. Tekrar edelim bunlar TÜİK verileri. 

Bu indirimleri uygulayacak olan kurum için de, Cumhurbaşkanı Tarım Kredi Kooperatiflerini işaret etti. Doğrudur Tarım Kredi'nin yönetimini iktidar belirler ama o kurum adı üzerinde bir kooperatiftir. Bir çiftçi birliği yani. Yani çiftçilere bu indirimi yapacak olan kendi kurdukları ama devlet tarafından yönetilen kurum. 

Kurumun internet sayfasında şu ibare yer alıyor: 'Türkiye’nin tarımsal kredi ve girdi lideri, çiftçilerin sosyoekonomik güvencesi durumunda olan Tarım Kredi Kooperatifleri bugün, Merkez Birliğine bağlı bölge birlikleri, kooperatifleri, hizmet büroları, şirketleri ve 800 binden fazla ortağı ile Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşudur.' 

Yine de her şeye rağmen indirim indirimdir ve iyidir. Yüzde 195 den sonraki yüzde 13, yüzde 145 den sonraki yüzde 5 bile. Ama mesela gübrede TKK'leri yaptığı üretimle, ürettiği ürünlerden Türkiye ihtiyacının en fazla yüzde 30'unu karşılayabilir. Zaten her ürünü de kendisi üretmiyor. İthal ettiği ürünler var, döviz hareketliliği ve global enflasyona rağmen Nisan'da kadar sabit fiyat bölümünü nasıl karşılayacağı da muamma.  

Türkiye ihtiyacının geri kalanını karşılayacak olan şirketlerin bir kısmı zaten rekabet kurulu tarafından bir süredir inceleme altındalar. Bir kaçıyla konuşma şansım oldu. Nisan'da kadar sabit fiyatın serbest piyasaya baskı demek olduğunu söylüyorlar. Ama daha evvelsi gün Bakan Muş marketleri bu anlamda hizaya çekmişti zaten.  

Nisan'a kadar sabit fiyat bölümünü mecburen uygulayacak olsalar da yüzde 13'e varan indirim bölümüne dahil olacaklarını beklemek normal olmaz. Gübre ile ilgili yaptığımız bu kaba analizlerin tamamı aslında yem için de aynen geçerli.  

Çiftçi sevinçten çığlık atmasın da ne yapsın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *