İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. YAŞAM Depresyona girdiğimizi nasıl anlarız?

Depresyona girdiğimizi nasıl anlarız?

İşte bir insanın depresyona girdiğinin 9 kanıtı.

Okunma Süresi: 5 dk

Şüphesiz birçok insan olumsuz duygular hissedebiliyor. Her 5 kişiden birinin hayatı boyunca mutlaka depresyona girdiği bilimsel olarak açıklanabilmektedir. Bazı insanlar depresyonda oldukları halde bunun farkında olamayabilir ve bu hislerin normal olduğunu düşünebilirler. Tek başına hiçbir belirti bir kişinin depresyonda olduğunu göstermez ama bir insanın depresyonda olduğunu beden dilinden anlayabilirsiniz. Depresyonda olan kişilerin beden dilleri ile ilgili ipuçları…

Kötü duruş

Kötü duruş, depresyonun en açık beden dili göstergelerinden biridir. Böyle duruşu olan pek çok kişi ile karşılaşabiliriz. Omuzları öne doğru eğilmiş ve kamburu çıkmış şekilde bir duruş ve oturma şeklidir. Kötü duruş, bir duruş bozukluğu ya da alışkanlıktan da kaynaklanabilir. Aynı zamanda uzun süreli bir depresyonun oluşturduğu bir alışkanlık da olabilir.

Gülme

Çok ilginç değil mi? Gülmek nasıl depresyonun bir belirtisi olabilir? Araştırmalar depresyonda olan kişilerin abartılı ya da çok az güldüklerini gösteriyor. Özellikle çok da komik olmayan bir şeye abartılı şekilde gülmek kaygının veya kabul görmenin bir belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin herkesin çok gülmediği bir espriye aşırı derecede gülmek bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteriyor. Diğer yandan herkesin çokça güldüğü komik durumlara zorla gülümsemek ya da gülememek o kişinin o iletişimden kopuk olduğunu ve ilgisizliğine hatta kayıtsızlığa işaret ediyor.

Göz kontağı

Öz güven eksikliği olan kişiler göz kontağı kurmakta zorlanırlar. Karşılarındaki kişi ile konuşurken ya aşağıya ya da kişinin arkasına bakarak konuşurlar. Ancak öz güveni eksik olan kişi konuşmaya dikkatini verebilir. Buradaki göz kontağı eksikliği kişinin çekingenliği ile ilgilidir. Ancak depresyondaki kişi gözünüzün içine baksa da bakmasa da belirgin olan şey konuşma ile pek ilgilenmediğidir. Konuşmadan sıkılmış ve uzak görünür. Bu nedenle göz kontağında sıklıkla kopukluklar meydana gelir.

Küçülmek

Bir insan ayakta durdururken ayaklarına bakın. Ortalama bir insan, omuzları genişliğinde ayaklarını açarak durmaktadır. Bir an Superman’i hayal edecek olursak, superman çok yüksek öz güveni ile omuzlarından da geniş bir duruşa sahiptir. Depresyondaki bir kişi tıpkı dünyada görünmek istemiyormuş gibi mümkün olan en küçük yeri kaplamaya çalışır. Ayakları neredeyse birbirine bitişiktir.

Ayak bilekleri çapraz oturmak

Bir kişi otururken, bacaklarını açarak, çapraz olarak ya da bacaklarını bitişik tutabilir, depresyondaki kişi sıklıkla ayak bileklerini çapraz tutar. Bu kaygının ve bedeni korumanın beden dilindeki yollarından biridir. Ayak bilekleri çapraz biçimde oturmak tümüyle bilinçdışı bir harekettir. Bu şekilde oturmak depresyondaki kişi için diğer oturma şekillerinden daha konforludur.

Boyun öne doğru çıkar

Kötü duruş özelliği ile de ilgili olarak kişinin kafası öne doğru çıkmış ise bu boyun eğme ve teslim olmanın bir göstergesi olabilir. Köpeklerin dominant bir lider karşısında başlarını öne doğru çıkardıkları görülür. Bedenlerindeki en hassas bölümü karşı tarafa sunarak bir korkuları olmadığını ve teslim olduklarını gösterirler. Bir diğer deyişle vazgeçtiklerini anlatmaktadırlar. Kötü beden duruşunda olduğu gibi bunun da beden alışkanlığı olup olmadığını ayırt etmek önemlidir.

İfadesiz yüz

Bir diğer beden dili göstergesi konuşurken ya da dinlerken boş bir suratla bakmaktır. Günlük konuşmada karşımızdakinin söylediklerine göre suratımız dalgalı bir deniz misali sürekli değişir. İfadesiz bir yüz olduğunda anlatılan hikaye ne kadar ilginç olursa olsun, yüzde bununla uyumlu bir ifade olmaz ise bu depresyonun göstergesi olabilir. Bu kişiler dinlerken de sürekli karşıdakini kafa hareketleri ile destekleyen bir dinleyici yerine bomboş ve hareketsiz biçimde karşıya bakabilirler. Dinlerken bazen gülümseme ile karşılaşabilirsiniz. Normal bir gülümsemede gözler de gülümser. Gözlere dikkat edin. Sadece ağız gülümsüyor gözler hareketsiz duruyorsa bu karşıdaki kişinin mutlu olmadığına dair bir ipucu olabilir. Gerçek bir gülümseme için gözlerin kenarlarında kaz ayakları denilen kırışıklıkları gördüğünüzden emin olun.

Yavaş hareketler

Bir kişi normal halinden çok daha az hareket etmeye başlıyorsa bu depresyonun bir başka göstergesi olabilir. Enerji ve heyecanın ne kadar az olduğunu gösterdiğinden depresyon için önemli bir beden dili sinyalidir. Birşeyleri toplarken, arabaya binerken, yatarken, kalkarken, yürürken ve yemek yerken davranışlarına dikkat edin. Depresyondaki insanlar için yapılacak herşey çok fazla efor gerektirir dolayısıyla fazla zamana ihtiyaç duyarlar.

Kararsızlık

Menüde bir yemek seçmekten nereye gideceğine kadar herhangi bir konuda karar verirken zorluk yaşamak depresyonun bir diğer büyük göstergesidir. Bir konuda fikir sahibi olamamak ilgisizliğin, sorumluluk alamamanın ve kararına güvenmemenin sonucu olabilir. Kararsızlık bir beden dili hareketinden daha çok bir davranış olsa da zihnin iç yüzünü anlamak için önemli bir göstergedir.
Bu davranışlardan hiç biri tek başına görüldüğünde depresyonda olunduğunu göstermez. Tek başlarına bir alışkanlığın ya da başka bir sorunun göstergesi olabilirler. Bu belirtilerden hiç birine sahip olmayan bir kişi bir süre içinde bunun bir kaçına sahip olmaya başlarsa bu bize o kişi ile ilgili bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *