İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4864 %0.01
36,6208 %0.08
3.436.127 %0.177
3.065,65 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Kafein vücuttaki yağlanmanın ve tip 2 diyabet riskinin düşmanı mı?

Kafein vücuttaki yağlanmanın ve tip 2 diyabet riskinin düşmanı mı?

Yapılan yeni bir araştırma, vücutta yüksek seviyelerde kafein bulunmasının yağ oranını ve tip 2 diyabet riskini düşürebileceğini gözler önüne serdi.

The Guardian’da yer alan habere göre,  BMJ Medicine Journal’da yayımlanan araştırma vücutta kafein oranının yüksek olmasının yağlanmayı ve tip 2 diyabet riskini düşürdüğünü gösterdi. Araştırma bulgularına göre, kalorisiz kafeinli içeceklerin obeziteyle mücadelede kullanılabileceği aktarıldı. 

Exeter Üniversitesi’den diyabet ve obezite uzmanı Dr. Katarina Kos, kanlarında yüksek oranda kafein olan insanlar için potansiyel faydaları gördüklerini söyledi ve ekledi: “Ancak bu çalışma daha fazla kahve içmeyi önermiyor. Çalışmanın amacı bu değil.” 

Dr. Kos, şeker ve yağ içeren kafeinli içeceklerin araştırmada bahsedilen olumlu etkilerin önüne geçebileceğini vurguladı.

Araştırmacılar, çalışmalarının, ortalama 70-150 mg kafein içeren günde üç ila beş fincan kahve içmenin daha düşük tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğunu öne süren daha önce yayınlanmış araştırmalara dayandığını söyledi.

Bu son çalışmada Mendel randomizasyonu olarak bilinen ve genetik kanıtlar yoluyla sebep ve sonuç oluşturan bir teknik kullanıldı. Ekip, kafein metabolizmasının hızıyla ilişkili iki yaygın gen varyantı buldu ve bunları, genetik olarak tahmin edilen kan kafein seviyelerini ve bunun daha düşük vücut kitle endeksi ve vücut yağıyla ilişkili olup olmadığını anlamak için kullandı.

Araştırmacılar, tip 2 diyabet riskindeki azalmanın yaklaşık yarısının kilo kaybından kaynaklandığını tespit etti. Kafeinin ise metabolizmayı hızlandırdığı, yağ yakımını artırdığı ve iştahı azalttığı vurgulandı. Buna göre, günlük 100 mg alımının enerji harcamasını günde yaklaşık 100 kalori artırdığı tahmin ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *