İrlanda Parlamentosunun konuyla ilgili soru önergesine yanıt veren Dışişleri Bakanı Simon Coveney, "Söz konusu olayların soykırım olup olmadığı konusunda uluslararası bir fikir birliği yok ve ne AB ne de BM 1915'teki korkunç olaylarla ilgili bir tutum benimsemiş değil" dedi.
Convey, 1915 olaylarının soykırım olarak tanınıp tanınmayacağı konusunda ise “Bu konuda hüküm verecek durumda olmadığımıza inanıyoruz” dedi.
"EYLEM VE NİYETLER DEĞERLENDİRİLİR"
İrlandalı bakan, olayın soykırım olarak kabul edilebilmesi için bir takım hukuki meselelerin ele alınması gerektiğini ve bu sürecin de birçok tarafın eylem ve niyetlerinin değerlendirilmesini içereceğini de sözlerine ekledi.
Konuşmasında, İrlanda hükümeti olarak Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan büyük Ermeni nüfusun ölümüne sebep olan 1915 olaylarını bir "trajedi" olarak gördüklerini belirten Convey, Ermeni halkının acılarına saygı duyduklarını ifade etti.
"MAHKEME KARARI YOK"
Öte yandan, the Times gazetesine konuşan bir İrlanda Dışişleri Bakanlığı yetkilisi demecinde, "İrlanda, soykırım gibi tanımlamaları ancak uygun bir uluslararası mahkeme kararı veya uluslararası fikir birliği olduğunda yapıyor" dedi.
İrlanda Ermeni Kilisesi temsilcilerinden Dr. Paul Manook, 16 Nisan'da İrlanda hükümetine yazdığı bir mektupta, sözde soykırımı kabul etmenin İrlanda için “ahlaki bir zorunluluk” olduğunu öne sürmüştü.
Ülkedeki Türk Büyükelçiliği ise açıklamasında, "1915 olaylarına ilişkin kullanılan soykırım teriminin bilimsel veya hukuki bir temeli olmadığını ve herhangi bir delille desteklenmediğini" vurgulamıştı.