İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu

TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu

Türk Basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri açıklandı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Seçici Kurulu 30 Eylül 2021 Perşembe günü saat 14.00’te TGC’de toplandı.

Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan Seçici Kurul’da bu yıl gazeteci-yazar, TGC Onur Kurulu üyesi Adnan Özyalçıner, TGC Denetim Kurulu Başkanı Arif Esen, Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS) 1. Başkan Yardımcısı Esat Yılmaer, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Hilmi Hacaloğlu, TGC Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Hüseyin Irmak, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Gazeteci-Yazar ve TGC önceki Başkanı Orhan Erinç,  TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ve TGC Başkanı Turgay Olcayto yer aldı. Seçici Kurul Başkanlığına Turgay Olcayto, yazmanlığa Sibel Güneş seçildi. Orhan Erinç ile Arif Esen toplantıya katılamadıklarından oylarını yazılı olarak gönderdiler.

Oylama sonunda Yönetmeliğe göre 70 yaşından gün alan, meslekte 50 yılını tamamlayan Abdullah Akosman, Ahmet Derman Bayladı, Alaettin Bahçekapılı, Atilla Hamzaçebi,  Aydın Engin, Başak Doğru, Ceyhan Baytur, Çetin Yiğenoğlu, Erden Güley, İpek Çalışlar, Melek Dener, Mete Ongan, Necla Zarakol, Salim Çam, Tevfik Akbaş, Ülkü Angılı Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldüler.

ÖDÜLLERİN TARİHÇESİ

"Şeyhül Muharririn" unvanını taşıyan, 50 yıldan fazla aktif gazetecilik yapan Burhan Felek'in anısına konan ödüller 1983 yılında oluşturuldu. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri için 70 yaşından gün alan adayların 50 yılı aşkın süreyle basına hizmet vermiş olmaları şartı aranıyor.

BURHAN FELEK KİMDİR?

Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul'da doğdu ve Hukuk Mektebi'ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim'in Donanma Dergisi'nde başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesi'nde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi'nin "Don Camillo" dizisini Türkçe'ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi'nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949–1952 ve 1959-1982 yılları arasında iki kez üstlendi.

Ödül alanların kısa biyografileri:

ABDULLAH AKOSMAN

1946 yılında Trabzon'da doğdu. Marmara Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Mesleğe 1967 yılında Bugün Gazetesi'nde başladı. Sabah ve Hakimiyet gazetelerinde çalıştı. Aylık kültür sanat dergisi Yeni Çağrı’yı, 1993’de Ayrıntılı Haber Gazetesi’ni yayınladı. 2001’den bu yana halen günlük olarak yayınlanan Önce Vatan Gazetesi’nin imtiyaz sahipliğini sürdürüyor. Evli, iki çocuk babası. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

AHMET DERMAN BAYLADI

1940 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Mesleğe 1970 yılında TRT İstanbul Radyosu’nda prodüktör olarak başladı. Hazırladığı radyo ve televizyon yayınları nedeniyle 1983 yılında TGC Gazetecilik Başarı Ödülü’ne değer bulundu. Cumhuriyet Gazetesi ve Varlık Dergisi’nde yazıları yayımlandı. “Tanrıların Öyküsü, Uygarlıklar Kavşağı Anadolu, İstanbul’un Yüreğinde Tarihe Yolculuk” adlı kitapları yayımlandı. TGC Onur Kurulu Yedek Üyesi. Fransızca, İngilizce, İtalyanca bilen Bayladı, evli bir çocuk babası. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

ALAETTİN BAHÇEKAPILI

1948 yılında Trabzon’da doğdu. İÜ İktisat Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Mesleğe 1964 yılında Yalı Dergisi’nde başladı. 1967 yılında TRT İstanbul Radyosu’nda redaktör muhabir olarak çalışmaya başladı. Aynı görevle İstanbul, Kars ve Van radyolarında çalıştıktan sonra İstanbul Radyosu’na döndü. 1973 yılında prodüktör oldu. Eğitim-Kültür Yayınları’nda sürdürdüğü bu görevi sırasında 2 bini aşkın radyo programı üretti. Bahçekapılı 1989 ve 1991’de TGC Gazetecilik Başarı Ödülleri kapsamında En Başarılı Radyo Programcısı Ödülü’ne değer görüldü. Adam, İletişim ve Varlık Yayınları’nda redaktörlük, “Görsel Genel Kültür Ansiklopedisi” nde madde yazarlığı yaptı. BRT Yayınları’nı kurarak çeşitli kitaplar yayımladı. “Ataşehir Ev&Kültür” dergisini çıkarmaya başladı. Gazetecilikte 50. Yılı nedeniyle adına “Yitik Umutların Gece Bekçisi Alâettin Bahçekapılı” kitabı yayımlandı. Halen Haberci Gazete’nin imtiyaz sahipliği ve genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor. Evli, iki çocuk babası. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

ATİLLA HAMZAÇEBİ

1943 yılında Zonguldak ’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ni bitirdi. Gazeteciliğe 1969 yılında Günaydın Gazetesi’nde düzeltmen olarak başladı. Posta Gazetesi’nde yazı işler yönetmenliği, Milliyet ve Yeni Asır gazetelerinde sayfa sekreterliği yaptı. Sabah Gazetesi’nde çalıştı. Halen Sözcü Gazetesi’nde yazıları yayınlanıyor. Evli, iki çocuk babası. Sürekli Basın Kartı taşıyor. 

AYDIN ENGİN

1941 yılında İzmir’de doğdu. Mesleğe 1971 yılında Ortam Dergisi’nde muhabir olarak başladı. İSTA Haber Ajansı ve Politika, Cumhuriyet ve Birgün gazetelerinde çalıştı. TGC Başarı Ödülleri Yarışması’nda üç kez ödüle değer görüldü. “Ben Frankfurt’ta Şoförken” ve “Tırmık’a Tırmık” adlı kitapları yayımlandı. Halen T24’te yazıyor. Evli, bir çocuk babası. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

BAŞAK DOĞRU

1945 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Bölümü mezunu. Mesleğe 1965 yılında TRT İstanbul Radyosu’nda prodüktör spiker olarak başladı. Mesleğini TRT Kurumu’nda çalışarak sürdürdü. İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca bilen Doğru evli, Sürekli Basın Kartı taşıyor.

CEYHAN BAYTUR

1941 yılında Ankara’da doğdu.  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nu bitirdi. Gazeteciliğe 1957’de Yeni Gün Gazetesi’nde stajyer olarak başladı. 1965 yılından 1991’e kadar  TRT’de birçok birimde görev aldı.1993 senesinde Anadolu Ajansı Genel Müdürü oldu. 1995’de ilk dijital kablolu televizyon olan CTV'yi kurdu, CTV'den ayrıldıktan sonra Ankara Gazeteciler Cemiyeti'nde çalıştı. “Siyaset Kıskacında Media” isimli kitabı yayınlandı. Evli. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

ÇETİN YİĞENOĞLU

1948 yılında Adana’da doğdu. İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulu’nu bitirdi. Mesleğe 1971 yılında Hürriyet Gazetesi Adana’ da gece sekreteri olarak başladı. Cumhuriyet Gazetesi Adana temsilciliği, Milliyet Gazetesi Adana muhabirliği, Sol Gazetesi fıkra yazarlığı, Ekspres Gazetesi’nde kurucu olarak görev üstlendi. Çeşitli basın kuruluşlarının başarı armağanı ödüllerine sahip olan Yiğenoğlu, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Gazetecilik” dersleri verdi. 1991–1995 yılları arasında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin başkanlığını yürüttü. Bu cemiyetin yayın organı olan Çukurova Postası'nı çıkardı. TYS (Türkiye Yazarlar Sendikası), BESAM (Bilim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) ve PEN Yazarlar Derneği’nin Çukurova temsilciliğini yaptı. Evli, iki çocuk babası. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

ERDEN GÜLEY

1943 yılında Adana’da doğdu. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda eğitim gördü. Mesleğe 1961 yılında Adana Türksözü Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Vatandaş, Dirlik, Akşam, Son Havadis, Hayat Yayınları, Türk Haberler Ajansı, Yeni Asır, ABC Ajansı ve Türkiye gazetelerinde mesleğini sürdürdü. Çeşitli mesleki ödüller sahibi. İngilizce biliyor. Evli, iki çocuk babası. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

İPEK ÇALIŞLAR

1947 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğe 1970 yılında TRT Haber Merkezi’nde muhabir olarak başladı. Haber Gazetesi ve Nokta Dergisi’nde çalıştı. Patronsuz Sokak dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Cumhuriyet Dergi’nin yayın yönetmenliğini üstlendi. Latife Hanım, Halide Edib (Biyografisine Sığmayan Kadın), Atatürk Çocukluk ve Okul Yılları, Mustafa Kemal Atatürk Mücadelesi ve Özel Hayatı yayımlanmış eserlerinden bazıları. Kalem Ajans’ta yazıları yayınlanıyor. İngilizce ve Almanca biliyor. Evli, bir çocuk annesi. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

MELEK DENER

1944 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Mesleğe 1965 yılında TRT’de prodüktör spiker olarak başladı. Anadolu Yayıncılık ve Gelişim Yayınları’nda çalıştı. TRT Kurumu’nda uzman denetçilik yaptı. Diksiyon eğitimi veriyor. Evli, bir çocuk annesi. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

METE ONGAN

1946 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu’nu bitirdi. Mesleğe 1971 yılında Haber Ajansı’nda muhabir olarak başladı. Hürriyet Haber Ajansı, Rapor, Dünya ve Hürriyet gazetelerinde görev yaptı. Evli. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

NECLA ZARAKOL

1949 yılında Eskişehir’de doğdu. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Mesleğe 1971 yılında TRT Haber Merkezi’nde muhabir olarak başladı. Yeni Asır (İzmir) ve Güneş gazetelerinin Ankara muhabirliği ile Güneş Gazetesi’nin haber servisi yardımcı yönetmenliğini yaptı. İngilizce biliyor. Evli, iki çocuk annesi.

SALİM ÇAM

1946 yılında Kırklareli’nde doğdu. Mesleğe 1968’de TRT Ankara Televizyonu’nda başladı. TRT İstanbul Televizyonu’nda kameraman ve yönetmen olarak görevini sürdürdü. Evli, iki çocuk babası. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

TEVFİK AKBAŞ

1948 yılında Çanakkale’de doğdu. Çanakkale Lisesi’ni bitirdi. Gazeteciliğe 1966 yılında Demokrat Çanakkale Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Askerlik görevinden sonra Türk Haberler Ajansı Çanakkale muhabirliğini üstlendi. 1973 yılında İzmir Yeni Asır Gazetesi’nin Aydın Bürosu şefi olarak mesleğe devam etti. Ses ve Hüraydın gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. 1991’de Bizim Aydın Gazetesi’ni yayımladı.  Anadolu Ajansı ve Cumhuriyet gazetelerinin Aydın muhabirliğini yaptı. Yurt Gazetesi’nde muhabir olarak çalıştı. 2016 yılında Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

ÜLKÜ ANGILI

1944 yılında Çanakkale’de doğdu. Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi mezunu. Mesleğe 1969 yılında TRT Ankara Haber Merkezi’nde başladı. Çalışmalarını aynı kurumda sürdürdü. Evli, bir çocuk babası. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *