1 hafta boyunca mayalı yiyecek ve içeceklerin yasak olduğu Pesah Bayramı'na ilişkin birçok detay araştırılıyor. Bu bağlamda, Pesah Bayramı nedir? Hamursuz Bayramı ne zaman kutlanır? Kimler kutlamaktadır? Detaylar haberimizde…
PESAH BAYRAMI NEDİR?
Yahudiler, Mısır topraklarındaki esaretten Hazreti Musa önderliğinde kurtulmalarını Hamursuz Bayramı'yla yüzyıllardır kutlamaktadır.
Pesah veya Fısıh olarak da bilinen bu bayram Yahudilerin Mısır'da Firavun'dan kaçarken yanlarında götürecekleri ekmeklerin hamurunu mayalanmaya bile fırsat bulamadan ülkeyi hızla terk etmek zorunda kalmaları nedeniyle Hamursuz olarak adlandırılıyor. Bu hatırayı anmak adına Yahudiler, Hamursuz bayramı boyunca "Matza" adındaki mayasız ekmeği yiyor.
Yahudilerin Mısır'dan kaçarken aceleyle pişirdikleri mayasız ekmek "Matza" da bayramın sembolü olarak olarak kabul ediliyor. Bayram boyunca normal ekmek yemek ise Yahudi şeriatına göre haram olarak nitelendiriliyor.
Bu sebeple bayramın başlamasına saatler kala Kudüs'ün dindar Yahudi mahallerinde ateşler yakılarak, mayalı hamurdan yapılan ekmek ve diğer gıda maddeleri imha edilir.
Hamursuz bayramında aile üyelerine, özelliklede çocuklara soru sordurtmaya yönelik ritüeller var. Böylelikle Yahudilerin atalarının başından geçenlerin, bayramın ilk iki gününde tüm aile üyelerinin bulunduğu sofrada yeni nesle aktarılması amaçlanıyor. Sofradaki her yiyecek bir olayı simgeliyor ve bununla Yahudi tarihindeki Mısır çıkışına dair hikayeler anlatılıyor.
2021 Hamursuz Bayramı 27 Mart Cumartesi başlayıp 4 Nisan Pazar günü sona erecek.
HAMURSUZ BAYRAMI NE ZAMAN?
Hamursuz Bayramı 5 Nisan Çarşamba günü başladı. Bayram 13 Nisan Perşembe günü sona erecek.
HAMURSUZ BAYRAMI NASIL KUTLANIR?
Bir hafta resmi tatil ilan edilen bu bayramda belli başlı etkinlikler yapılıyor.
Yapılan rivayetlere göre bu bayrama "Hamursuz" demelerinin nedeni; Yahudi’lerin Mısır’da Firavundan kaçarken yanlarında götürecekleri ekmeklerin hamurunun mayalanmaya bile fırsat bulmadan ülkeyi alelacele terk etmek zorunda kalmalarıdır. Bu hatırayı anmak adına Yahudiler, Hamursuz Bayramı boyunca mayasız ekmek yiyorlar.
Yahudilerin Mısır’da kaçarken aceleyle pişirdikleri mayasız ekmek Matza’da Hamursuz Bayramının sembolü haline gelmiştir. Bayram boyunca normal ekmek yemek, Yahudi şeriatına göre haram sayılıyor.
Bu bayramın ilk günü evde ilk doğan erkek çocuk oruç tutar. Bu oruca da ilk doğan orucu deniyor.
Bayramın gelmesiyle birlikte bütün mayalı yiyecekler yakılıp yok ediliyor.
Hametz adı verdikleri bu mayalı ürünler evden arındırılıyor. Yakılan ürünlerin 5 tahıl ürünlerinden biri olması ve su ile karıştırılması sonucu 18 dakika süreyle pişirilmesi gerekiyor.
Yurtdışında bulunan Yahudiler bu bayramda ülkelerine akın akın geliyorlar. Yapılan bu bayram süresince İsrail Filistin’e kapılarını kapatıyor.