İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK HABERLER Pesah Bayramı nedir? Hamursuz Bayramı ne zaman kutlanır? Kimler kutlamaktadır?

Pesah Bayramı nedir? Hamursuz Bayramı ne zaman kutlanır? Kimler kutlamaktadır?

Yahudilerin kutladığı Pesah Bayramı'nın ne olduğu merak ediliyor. Peki, Pesah Bayramı nedir? Hamursuz Bayramı ne zaman kutlanır? Kimler kutlamaktadır? İşte detaylar...

1 hafta boyunca mayalı yiyecek ve içeceklerin yasak olduğu Pesah Bayramı'na ilişkin birçok detay araştırılıyor. Bu bağlamda, Pesah Bayramı nedir? Hamursuz Bayramı ne zaman kutlanır? Kimler kutlamaktadır? Detaylar haberimizde…

PESAH BAYRAMI NEDİR?

Yahudiler, Mısır topraklarındaki esaretten Hazreti Musa önderliğinde kurtulmalarını Hamursuz Bayramı'yla yüzyıllardır kutlamaktadır.

Pesah veya Fısıh olarak da bilinen bu bayram Yahudilerin Mısır'da Firavun'dan kaçarken yanlarında götürecekleri ekmeklerin hamurunu mayalanmaya bile fırsat bulamadan ülkeyi hızla terk etmek zorunda kalmaları nedeniyle Hamursuz olarak adlandırılıyor. Bu hatırayı anmak adına Yahudiler, Hamursuz bayramı boyunca "Matza" adındaki mayasız ekmeği yiyor.

Yahudilerin Mısır'dan kaçarken aceleyle pişirdikleri mayasız ekmek "Matza" da bayramın sembolü olarak olarak kabul ediliyor. Bayram boyunca normal ekmek yemek ise Yahudi şeriatına göre haram olarak nitelendiriliyor.

Bu sebeple bayramın başlamasına saatler kala Kudüs'ün dindar Yahudi mahallerinde ateşler yakılarak, mayalı hamurdan yapılan ekmek ve diğer gıda maddeleri imha edilir.

Hamursuz bayramında aile üyelerine, özelliklede çocuklara soru sordurtmaya yönelik ritüeller var. Böylelikle Yahudilerin atalarının başından geçenlerin, bayramın ilk iki gününde tüm aile üyelerinin bulunduğu sofrada yeni nesle aktarılması amaçlanıyor. Sofradaki her yiyecek bir olayı simgeliyor ve bununla Yahudi tarihindeki Mısır çıkışına dair hikayeler anlatılıyor.

2021 Hamursuz Bayramı 27 Mart Cumartesi başlayıp 4 Nisan Pazar günü sona erecek.

HAMURSUZ BAYRAMI NE ZAMAN?

Hamursuz Bayramı 5 Nisan Çarşamba günü başladı. Bayram 13 Nisan Perşembe günü sona erecek.

HAMURSUZ BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Bir hafta resmi tatil ilan edilen bu bayramda belli başlı etkinlikler yapılıyor.

Yapılan rivayetlere göre bu bayrama "Hamursuz" demelerinin nedeni; Yahudi’lerin Mısır’da Firavundan kaçarken yanlarında götürecekleri ekmeklerin hamurunun mayalanmaya bile fırsat bulmadan ülkeyi alelacele terk etmek zorunda kalmalarıdır. Bu hatırayı anmak adına Yahudiler, Hamursuz Bayramı boyunca mayasız ekmek yiyorlar.

Yahudilerin Mısır’da kaçarken aceleyle pişirdikleri mayasız ekmek Matza’da Hamursuz Bayramının sembolü haline gelmiştir. Bayram boyunca normal ekmek yemek, Yahudi şeriatına göre haram sayılıyor.

Bu bayramın ilk günü evde ilk doğan erkek çocuk oruç tutar. Bu oruca da ilk doğan orucu deniyor.
Bayramın gelmesiyle birlikte bütün mayalı yiyecekler yakılıp yok ediliyor.

Hametz adı verdikleri bu mayalı ürünler evden arındırılıyor. Yakılan ürünlerin 5 tahıl ürünlerinden biri olması ve su ile karıştırılması sonucu 18 dakika süreyle pişirilmesi gerekiyor.

Yurtdışında bulunan Yahudiler bu bayramda ülkelerine akın akın geliyorlar. Yapılan bu bayram süresince İsrail Filistin’e kapılarını kapatıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *