Tarihi listeler
İttifak listeleri de ittifakların kendisi gibi meri sistemin dayatması ile oldukça enteresan şekilde ortaya çıktı.
Önce Cumhur ittifakı tarafında MHP’nin kendi listesiyle girmesi hamlesi geldi. Bu liste özellikle küçük seçim çevreleri açısından Cumhur ittifakına zarar verebilecek bir nitelik taşıyor. Orta Anadolu ve Karadeniz bölgesinin birçok seçim çevresinde birbirine yakın sosyolojilere hitap eden MHP ve AKP’nin karşı karşıya gelecek olması ittifak açısından yeni seçim sisteminden beklenen avantajı yok etmiş gibi duruyor.
Son yerel seçimlerde MHP ve AKP’nin özellikle farklı adaylarla girdikleri küçük illerde MHP, AKP’den bazı başkanlıkları devralmıştı. Bugün de aralarında aynı durum söz konusu olabilir ve bazı bölgelerde MHP AKP’den vekillikler alabilir bazı bölgelerde de bu iki partinin ortak sosyolojisi nedeniyle oylar bölünüp bir başka parti avantaj elde edebilir görünüyor.
Bu konuyu kapatmadan bir de Osmaniye’ye bakmak lazım. Bugün açıklanan AKP Listesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık Osmaniye’den Milletvekili adayı gösterildi. MHP Lideri Bahçeli de iki gün önce verilen MHP Listesinde Osmaniye adayı idi. AKP’nin bu hamlesi MHP’nin tek başına seçime girme kararına karşı bir hamle olarak okumak pekala mümkün. Ancak eğer İyi Parti ve CHP de ortak liste çalışması yaptıkları illere Osmaniye’yi de ekleselerdi bu hamle çok daha anlamlı olabilirdi. Atlamış olabilirler elbette ama 4 vekil çıkaracak olan Osmaniye’de yapılacak böyle bir hamle bence psikolojik olarak oldukça önemli olabilirdi.
Konu Derya Yanık’tan açılmışken milletvekili olacak bakanların birçoğunun da Sayın Yanık gibi deprem bölgesindeki şehirlerden aday olacağı söyleniyordu ama sayı oldukça sınırlı kaldı. Sanırım ekran karşısında ne derse desin Erdoğan da bakanlar da deprem bölgesinde ciddi bir teveccüh göreceklerinden pek de emin değiller.
AKP listelerinde bir enteresan durumda aslında HÜDA-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin’in aynı listede yer almaları oldu. is 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" için "Kırmızı çizgimizdir" vurgusu yapan ve sonrasında da “Artık bu kanunla ilgili hiçbir şey söylemek istemiyorum. Yorgunum. Camiamızın içinde bulunduğu durumu değerlendirirken de hüzün duyuyorum" diye konuşan Zengin ile 6284 konusunda ve kadın hakları meselesinde taban tabana zıt olduğu Yapıcıoğlu arasında sadece bir kişi var. Bakalım aynı istikamete giderken zorlanacaklar mı ?
Gelelim listelerin en ilginç soyadına. Türkeş, bu soyadın olmasını bekleyeceğimiz ilk parti olan MHP de olmayıp başka iki partide liste başı olması da oldukça ilginç. 15 Mayıs sabahı çok büyük olasılıkla MHP’nin Kurucu Lideri Alparslan Türkeş’in iki çocuğu mecliste farklı ittifaklarda karşı karşıya olacaklar. Tuğrul Türkeş AKP Ankara 1. Sıra olarak Ayyüce Türkeş ise İyi Parti Adana birinci sıra olarak meclise gelecekler.
Millet ittifakı tarafında ise İYİ Parti cephesinde listelerin oluşması esnasında bazı beklenmedik şeyler yaşandı ama bu durumun ittifak mantığıyla alakası olmadı. İttifakın zorladığı liste sıkıntıları daha çok CHP tarafından oldu. İYİ Partide özellikle temayül yoklamalarının sonuçları parti içinde görüş ayrılıkları oluşmasına neden olmuştu. Genel Başkan Sayın Akşener’in de bu yoklama sonuçlarını tek karar verici olarak değiştireceği beklentisi vardı ancak öyle olmadı. Akşener genel olarak temayül yoklamalarının sonuçlarına uydu. Bu şekilde hazırlanan listelerin süreç içinde bazı sıkıntılara yol açması beklenebilir. Bunların dışında da bazı isimler listeye giremedikleri için ya da bekledikleri yerlerde bulunmadıkları için rahatsızlar. Ancak çoğunluk bu rahatsızlıklarını dile getirmek için seçim sonrasını bekleyecek gibi duruyor. Yani şimdilik kırılan kollar yen içinde kalacak gibi.
CHP’de ise ittifak ortaklarına verilen kontenjanların fazlalığı tartışmalara neden oldu. Bu kontenjanlardaki birkaç isim üzerinden de ayrıca tartışmalar var. Başta da söylediğim gibi matematik CHP’yi bu konuda biraz zorunlu bıraktı. Yine de tartışmalar ve rahatsızlıklar var ve gelecek günlerde bunlar da konu olacak gibi. Kadın adayların azlığı da yine CHP listeleri için tartışma konusu olmaya aday. Teşkilatların emektarları her ne kadar realitenin farkında olsalar da biraz daha şanslı olabilmeyi bekliyorlardı.
Ancak bütün bu sıkıntılara rağmen Millet ittifakı tarafında bu seçim biraz ara seçim gibi görünüyor. Seçimden sonra elde edilebilecek en fazla milletvekiline ulaşmış şekilde sistem değişikliği için geçiş takvimini başlatmak ve süratle yeni bir seçime hazırlanmak amacını canlı tutmaya çalışıyorlar. Bu da Millet ittifakı tarafındaki kırgınlıkları daha kolay tamir edilebilir kılıyor. Ama yine de tamir edilmesi gereken şeyler olduğu gerçeğini değiştirmiyor.