İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4358 %0
36,6421 %-0.01
3.549.201 %0.497
3.091,64 -0,06
Ara

Aralarına Şeyh Said bile giremiyor

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Aralarına Şeyh Said bile giremiyor

Şeyh Said tartışmaları nedeni ile İYİ Parti Salim Ensarioğlu’nu Partiden ihraç istemi ile disipline verdi. Peki Şeyh Said tartışmaları nasıl başladı. Diyarbakır’da görev yapan kayyım Belediye Başkanı ve Diyarbakır Valisi tarafından Diyarbakır’da yapılan bir bulvara Şeyh Said isminin verilmesi ile başladı. Yani Terör örgütü ile bağlantılı kişileri işe aldıkları şehit yakınlarını işten attıkları gibi gerekçelerle görevden alınan seçilmiş Belediye Başkanları yerine hükümet tarafından atanan kayyum yönetiminin verdiği bir isimle başladı tartışma.

İYİ Parti konuya en çabuk ve net tepkiyi veren parti oldu. Kendi Milletvekilleri Salim Ensarioğlu ise Partinin hilafına Şeyh Said’e sahip çıkınca disipline verildi.

İsmi veren AKP tarafından atanan kayyum. İktidar tarafından konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi ama AKP Milletvekili olan bir başka Ensarioğlu da yine Şeyh Said’e sahip çıktı, yalnız da kalmadı AKP Erzurum Milletvekili Abdürrahim Fırat da Ensarioğlu’na destek verdi.   AKP kendi vekilleri hakkında da herhangi bir açıklama yapmadı.

Konu hakkında en çabuk ve net tepkiyi vermesi beklenen MHP’de ise Tokat Milletvekili Yücel Bulut sosyal medya üzerinden tepki verdi sadece, “Şeyh Said bulvarı olmaz olsa olsa Şeyh Said çıkmazı olur”

Sonrasında Meclis Genel Kurulunda da MHP’den belli tepkiler geldi ama olayın üzerinden epey zaman geçmiş oldu bu arada.

Buraya kadar olanlarla ilgili şöyle bir soru sorarak devam edelim. Türkiye’de herhangi bir şehirde herhangi bir bulvara, İYİ Partili bir belediye tarafından bu isim verilse idi acaba AKP ve MHP bugün davrandıkları gibi mi davranırlardı. Sanırım cevabı bu yazıyı okuyan herkes biliyor.

Ancak her şeye rağmen İYİ Partiyi  algılar konusunda mağdur olarak tanımlasak da kadro oluşturma ve kurumsallaşma konularında başarısız olarak nitelendirmek de yanlış olmaz sanırım

Konuya HDP(DEM) hele de HÜDAPAR üzerinden bakmanın manası yok, onlar zaten bu konuda saflarını zaten belli etmişler. Şahsen fikirlerine katılmasam da onların davranışını daha tutarlı bulduğumu söylemeliyim.

Burada tavrı önemli olan diğer bir parti de elbette CHP idi ve CHP aslına bakarsanız siyasi diye tanımlanabilecek bir tavır sergiledi. Tarafsız kalmayı tercih etti ve olayı tarihçilere bırakmak gibi bir fikir ortaya attı. Bu tavır Atatürk’ün partisi tanımı açısından kusurlu bir tavır olsa da günümüz siyaseti açısından bakıldığında oldukça pragmatik.

Zaten CHP’nin yeni Genel Başkanı Sayın Özgür Özel aslında tavrını ve tercihini daha seçildiği ilk günlerde ortaya koymuş ve bundan 10 yıl öncesine kadar AKP’nin de övgülerine mazhar olmuş opera sanatçısı Pervin Chakar’ı izlemeye giderek göstermişti. Hatta o akşam Chakar’ın elini öpmesi de gündeme oturmuştu. Her ne kadar Chakar daha önce AKP’li belediyelerden ödül almış, TRT de röportajları yayınlanmış bir kişi olsa da ülke de neyin ne zaman suç olup olmayacağına karar verenin kim olduğunu zaten biliyoruz.

Evet bu anlamda Özel haksızlığa uğramış olsa da son dönemde CHP’nin asıl arayışının bir solda birlik olduğu da kendini net şekilde belli ediyor gibi. Bu durum aslında İYİ Partinin hür ve müstakil ısrarında da elini güçlendiren bir tavır olarak karşımıza çıkıyor.

Karşılıklı olarak İYİ Parti ve CHP’nin biri birlerini istemediklerini düşünmek için çok fazla malzeme var yani. Her ne kadar CHP tarafı böyle bir ittifak istiyor gibi görünse de asıl yanına almak istediği tarafın İYİ Parti değil HDP ve diğer sol olduğu görünüyor. Bu durumda da İYİ Parti seçmeninin AKP ve Erdoğan karşıtlığına güveniyor gibi, yerel seçimlerdeki adayları ile büyük şehirlerde kazanacak aday etrafında seçmen tarafından oluşacak bir ittifak beklentisi içindeler diye düşünüyorum.

Ancak bunda iki küçük hesap hatası olabilir İYİ Parti seçmeni de CHP seçmeninin büyük bölümü de her ne kadar AKP karşıtlığı motivasyonu nedeni ile birçok şeyi sineye çekecek yapıda olsa da Şeyh Said gibi konularda tarafsız kalmak gibi ağır konuları sineye çekmeyebilir. Ayrıca CHP; HDP(DEM) tarafının açık iş birliği taleplerini kabul ederse genel seçimlerdeki gibi yeniden bir Kandil desteği! İle sabote edilmeyeceğini kimse garanti edemez. 

Bütün bu manzaradan İYİ-Parti-CHP iş birliği için bir umut görünmüyor olsa da nasıl muhteşem temellere dayanıyorsa artık MHP ile AKP arasına Şeyh Said bile giremiyor Maşallah.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *