İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6998 %0.18
37,4758 %0.67
105.427,86 %2.943
3.181,58 0,84
Ara

Seçilmiş diktatörlerin Lenin ve Hitler'den öğrendikleri propaganda

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Seçilmiş diktatörlerin Lenin ve Hitler'den öğrendikleri propaganda

Aşağıdaki yazım daha önce yayımlandı fakat yayın süresinden bu yana yaklaşık 4 yıl geçti ve bir iktidarın yaptıkları Makyavelli’nin önerdiği yöntemlerin hepsini de kullanarak tezimizin doğruluğunu da kanıtlamış oldu. Yani yanılmadık.

İtayan devlet adamı Niccoló Machiavelli (Makyavelli) Prens isimli kitabını 1513 yılında yazdı fakat kitabın basımı ölümünden 5 yıl sonra 1532 yılında oldu. Kitabında “ahlaksızlığı ve masum insanları kendi çıkarları için kullanan siyasetçileri tanımlıyordu. Kısaca “amaca ulaşmak için her yol mübahtır” ilkesini destekliyordu. Kitaba o zamanlar tepki koyanlar “zalim diktatörlere şeytanlık tavsiyelerinde bulunuyor” dediler.

Makyavellinin kitabının basımından yaklaşık yüzyıl sonra Papa Gregory 15 . (Papalık süreci-1621-1623) bir kardinaller komitesi kurdu. Bu komitenin adı “Sacra Congregatio de Propaganda Fide”-idi. İngilizcesi ise: “Sacred Congregation for Propagating the Faith”. İnancın Yayılması için Kutsal Komite” anlamında olup dünyaya yayılan Katolik misyonların yönetiminden sorumlu kardinaller komitesini anlatır. Bu komiteler 1622 yılında Papa 15 inci Gregory tarafından kurulmuştur. Sözcük latince “propagare” den üretilmiştir ve “bir fikri, uygulamayı, görüşü ve inancı yaymak” anlamındadır.  Propaganda kelimesi buradan gelmektedir.

Makyavelli’nin görüşleri asırlar boyunca değişik diktatörler, krallar, sultanlar tarafından kullanıldı. Ama propagandanın siyasi yaşama uygulayıp ilke haline getirmeyi komünist sistemin ideologu Lenin başardı ve uygulamada Hitler ve onun propaganda bakanı Goebels tarafından daha da geliştirilerek ırkçılıkla birleştirildi. Aradan geçen yıllarda seçimle işbaşına gelip de iktidarı bırakmak istemeyen diktatörler ve dikta heveslilerince başvurulan bir strateji ve iktidara gelip bırakmamak için bir standart stratejik propaganda yöntemi haline getirildi. Bolşeviklerin yarattığı propaganda yöntemleri kurulan yeni rejimin karakterini göstermesi bakımından önemi ipuçları vermektedir. Harvard Üniversitesi’nden doktoralı tarihçi ve Sovyet sistemi üzerinde uzman Profesör Peter Kenez "Propoganda Devletin Doğumu: Kitle Seferberliğinin Sovyet Yöntemleri-1917-1929”-“The Birth of the Propaganda State: Soviet Methods of Mass Mobilization, 1917-1929" (Cambridge University Press 1958) isimli kitabında bu konuda geniş bir analiz yapmaktadır.

Lenin tarafından daha rafine haline getirilen propaganda yöntemleri şöyledir:

1. Amaçlar Kullanılan Yöntemleri Mübah yapar-Kısaca amaca ulasak için her yol mubahtır.

Hiçbir engel seni amaçlarını gerçekleştirmekten geri bırakmasın. Bu amaçla yapabileceğin her şeyi yap, ister ahlakı olsun, isterse olmasın, amacına ulaşınca onların hiç bir anlamı kalmaz.

2. En Öncelik ve En Kapsamlılıktır

Yalan söyleme stratejisi kullanırken, bir olaydan hemen sonra kendisini en ahlaklı ve en yetkili kişi gibi sun, bir ordu komutanı edası ile emir ver, azınlıkta olmalarına rağmen kendi taraftarlarını çoğunluk diye tanımla.

3. Hiçbir krizi ve felaketi boşa harcama lehine çevir:

Her krizi, her felaketi lehine kullan, yalan şöyle, kriz ve felaketleri başkalarına yükle suçu başkalarına at ve yandaş medya ile koro halinde karalamayı sürdür. İftira at izi kalır. Beyinlerdeki algıyı yönet. Bir şeyi İlk defa duyanlar hep ona inanırlar.

4. Muhaliflere isimler tak, onlara kötü sıfatlar ekle

Muhalifleri böl, kendi taraftarlarını iyiler, kendine muhalif olanları kötüler olarak nitelendir, muhaliflere aşağılayıcı , bölücü, inkar edici sıfatlar yükle. Onlara asalak de, ihanet içindeler de, yalancılar de. Kendinden öncekileri devamlı suçla.

5. Propagandayı örnekle pekiştir

İnsanları öldür, astır, mahkum et,  geride kalan muhalefeti korkut, mahkemelerle, şikâyetlerle, polisle, sana bağlı milis güçleri ile, din adamları ile.

7-Tarihi gerçekleri tahrif et

 Tarihsel gerçekleri inkar et, kendi çıkarına göre değiştir, çarpıt ve hakaret et.

Hitler Döneminin katkıları

Hitler propagandayı bir bakanlık eliyle yürüttü. 1933 yılında şansölye olduktan sonra Führer Prensipleri uygulanmaya başlandı ve Hitler Alman halkına Allah’ın özel olarak gönderdiği bir insanüstü yaratık haline getirildi, onu eleştirmek suç ve günah haline getirildi. Özellikle ırkçılık ve musevi düşmanlığı ilke oldu.

Hitler, Lenin tarafından rafine edilen propaganda stratejisinin ana ilkelerini zalimce kullandı ve onun zamanında bu ilkelere kutsal nitelikler eklendi. Bunlara Hitler Prensipleri adı verildi.

Rudolf Hess Hitler Prensiplerinin ana ilkesini şöyle tanımadı bir konuşmasında:

“Hitler Almanyadır, Almanya İse Hitlerdir. Ne yaparsa yapsn gerektiği için yapar. Kısaca söylemek gerekirse Hitler kutsaldır:,

Hitlerin bazı yalakaları onun hakkında şu tanımları yaptılar:

 “Adolf Hitleri bize Allah gönderdi”(Robert Ley)

“Allah kendini Hazreti İsa şeklinde değil Adolf Hitler şeklinde gösterdi” (Alman İman Hareketi))

“Adolf Hitler bize Allah tarafından Almanya’nın ebediyete giden temel taşı olsun diye gönderildi” (Hitler Gençliği.

Hitler Almanlardan mutlak bir itaat ve biat bekliyordu. Bir üniversite öğretim üyesi kadın benim köpeğim Hitler’in resmini görünce Adolf Hitler diye havlıyor deyince olumlu tepki aldı. Savaş sırasında bombalanan evde herşey yıkıldığı halde onun duvardaki resmine bir şey olmamıştı çünkü o dokunulmazdı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *