İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Bilinen en eski ayak izi

Bilinen en eski ayak izi

Tek bir bilimsel keşfin tüm insanlık tarihini baştan yazması çok sık rastlanan bir durum değildir. Ancak 153 bin yaşında olduğu tespit edilen bu ayak izinden yola çıkılarak elde edilecek bulgular, pek çok bilimsel teoride köklü değişikliklere yol açabilir.

Okunma Süresi: 2 dk

Güney Afrika'nın Western Cape eyaletinde küçük bir sahil kasabası olan Knysna'da keşfedilen "153 bin yıllık" bir antik ayak izi, modern insanın (homosapiens), bilinenden tam 30 bin yıl önce hareket halinde olduğunu ve Güney Afrika'da yaşadığını kanıtladı.

Garden Route Ulusal Parkı'nda bulunan iz önceki tüm keşifleri geride bırakırken, civar bölgelerde bulunan en eski iz 124 bin yıl öncesine dayanıyor.

YAŞI, HANGİ YÖNTEMLE TESPİT EDİLDİ?

Ladbible'da yer alan habere göre söz konusu keşif, bir kum tanesinin güneş ışığına maruz kalmasından bu yana ne kadar zaman geçtiğini analiz eden optik olarak uyarılmış "lüminesans" tarihleme yöntemi sayesinde mümkün oldu.

Araştırmacılar, Nelson Mandela Üniversitesi'nden Charles Helm ve Leicester Üniversitesi'nden Andrew Carr, Conversation dergisi için kaleme aldıkları makalede şu ifadelere yer verdi:

"Bugün, Afrika'da 50 bin yıldan daha eski olan hominin (insansı) iknozitlerinin (ayak izleri) sayısı 14'tür. Cape kıyılarında nispeten az sayıda iskeletli hominin kalıntısı bulunduğu göz önüne alındığında; atalarımızın hareket ederken bıraktıkları izler, Afrika'da yaşamış homininlere ilişkin fikirlerimizi geliştirmek için yararlı bir yol olacaktır."

ARAŞTIRMALAR DERİNLEŞTİRİLİYOR

Öte yandan araştırmaya katılan bilim insanları, toprağın yapısı göz önüne alındığında, bölgenin pek çok aydınlatıcı keşfe ev sahipliği yapabileceğine inanıyor.

Araştırmacılar, bölgede keşfedilmeyi bekleyen başka hominin iknositleri olduğundan şüpheleniyor, ancak bunun için araştırmanın, yaşları 400 bin ila 2 milyon yıl arasında değişen daha eski tortulara doğru genişletilmesi gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *