İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK M. ÖZEL 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Muhalif olarak Ekol Kadınlar isimli bir kategori oluşturmuştuk. Bunu yapma nedenimiz kadınlara zorlama bir sıfat kazandırmak değildi. Bir erkek ne yaparsa pek tabii kadın da fazlasıyla yapabilir. Bunun bilincinde olan bir kuruluş olarak yaptığımız; kadınların görünür kılınmamasına karşı bir tepkiydi.

Kadınları yalnızca 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde formaliteden de anabilirdik birçok yayın organının yaptığı gibi. 

İlham veren başarılı kadınlar olarak herkesin paylaştığı isimleri de paylaşabilirdik; Indıra Gandhi, Kleopatra, Frida Kahlo, Maria Curıe, Virginia Woolf gibi. 

Ama biz biliyoruz ki tarihte başarılı ne kadar erkek varsa o kadar da kadın var. 

Geçmiş dönemlerde ve bugün de; erkek egemen bir dünyada yaşamamız ve kadınların isimlerinin anılmasının ancak çok büyük başarılar sonucunda olması zaten yeterince ayrımcı bir durum.

Biz ise en iyi, en başarılı olarak bir yarışa sokmadığımız kadınlara Ekol Kadınlar kategorimizde yer verdik. Peki hangi isimler vardı?

Starbucks'ın patroniçesi Mellody Hobson

Yoksulluk içerisinde büyüyen Mellody Hobson, zorlu şartlara rağmen başarılı olmuş; Amerikalı bir yatırımcı, iş kadını ve finans eğitimcisi. Time dergisi 2015 yılında onu dünyadaki En Etkili 100 Kişiden biri olarak seçti.

The Royal Ascot’un ilk Türk Moda Kurulu Başkanı 'Lady' Zeynep Kartal

Dünya onu Lady Gaga, Cheryl Cole, Michelle Keegan gibi isimleri giydirmesiyle biliyor. Ancak Zeynep Kartal çok daha fazlası. Kraliçe II. Elizabeth tarafından 'Lady'lik unvanı verilmiş olan Kartal, aynı zamanda İngiltere’de 300 yılı aşkın bir geleneğin simgesi olan The Royal Ascot’un ilk Türk Moda Kurulu Başkanı da olmuştur.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde

Fransız avukat ve politikacı Christine Lagarde, şu anda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) başkanlığını yapmaktadır. Lagarde bir G-7 ülkesinin maliye bakanlığı görevini üstlenen ilk kadın olmasının yanı sıra IMF tarihindeki ilk kadın başkandır. Forbes’un açıkladığı 2021 listesinde dünyanın en güçlü üçüncü kadını olarak yer almaktadır.

Oracle CEO'su Safra Catz

Erkeklerin ön plana çıktığı teknoloji alanında adından çokça söz ettiren bir isim Safra Catz. 2 yıl önce Walt Disney yönetim kurulu üyesi olan Safra A. Catz, kariyer kadınları arasında adeta bir ilham kaynağı.

Norveç’in en genç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl

14 Ekim 2021'de adalet bakanı olarak atanan Emilie Enger Mehl, ülke tarihinin en genç adalet bakanı (28 yaşında) olmuştur.

Nepal demokrasisi için savaşan feminist Shanta Shrestha

Shrestha duyan ya da duymayan herkes için bir efsane. Altmış yıldan fazla bir süre özgürlük mücadelesi veren Shrestha, Nepal tarihinin adete koruyucusu. Üstelik bu isim 2008’de Nepal’de başkan yardımcısı olmaya kadar da yaklaşmıştı. Hislerini saklayamayan bir devrimci olarak bilinen Shanta Shrestha; Nepal demokrasi ve kadın hakları mücadelesinin tanığı ve aktivistlerinden.

İlk Türk kadın oyun yazarı Fatma Nudiye Yalçı

Çeşitli Marksist eserleri Türkçeye çevrilen Fatma Nudiye Yalçı, Türkiye sosyalist hareketinin önde gelen kadınları arasındadır. 1938 yılında Donanma Davası’nda yargılanmış ve 10 yılını cezaevinde geçiren bir devrimcidir. Aynı yıllarda birlikte cezaevinde kaldığı Nazım Hikmet, Kemal Tahir ve Hikmet Kıvılcımlı gibi isimleri hepimiz tanısak da ne yazık ki Yalçı’yı birçoğumuz bilmiyoruz.

Dünyanın ilk romanını yazan kadın Murasaki Shikibu

Çoğu kişi dünyanın ilk romanı olarak İspanyol yazar Cervantes’in Don Kişot eserini bilir. Fakat dünyanın ilk romanı bir kadın tarafından yazılmıştır. O roman, Japonya’da saray nedimesi Murasaki Shikibu’nun saray kavgalarını konu edindiği Genji'nin Hikayesi’dir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *