Metaverse nedir?
Metaverse’ü kodlayanın hayal gücüyle oluşturduğu bir evren. Bu evrenin içerisinde aynı dünyada yaşadığınız gibi yaşamanızı istiyor. Gerçek hayatta yaptıklarınızın bir bölümünü ya da tamamını yapabilmenizi istiyor. Dünyada yaşadığınız imkanlara sahip olmanızı sağlamaya çalışıyor.
Kripto para dünyası tamamen para kazanma temeli üzerine kurulu. Bir kişi Metaverse’e girmek istiyorsa oradan para kazanma hedefi vardır. Bu evrene benzeyen simülasyon oyunları genel olarak bizim hormonlarımıza hitap eder. Dopamin salgılatması gibi. Şimdi artık olay daha çok kripto paraların da devreye girmesiyle birlikte para kazanılabilen mecralara döndü. Mutlu olacağınızı değil de para kazanacağınızı vaat eden sistemlere dönüştü. Bu evrende tek geçerli para birimi de kripto para.
İlk inşa ettiğimiz Metaverse’de kafelerin bulunduğu bir alan yapmıştık. İnsanlar kafelerin bulunduğu bu alana gidip vakit geçirebiliyorlardı, birbirleriyle konuşabiliyorlardı. Sonra dedik ki, oyun içerisinde konuşabiliyorlar zaten niye gidip bir kafeye otursunlar. O kafeyi, alanı satın almış birisine neden gidip para harcasınlar. Sonra biz kafe alanının dışında kullanıcılar arasında iletişimi sınırlandırdık. İnsanlar birbirleriyle iletişim kurabilmek için bu kafeleri kullanmak zorunda olsunlar. Mesela dünyanın herhangi bir yerindesiniz, arkadaşınızla sohbet etmek istiyorsunuz. Gidip bir kafeye oturmak zorundasınız. Orada masanıza bir şeyler söylemek zorundasınız.
Birçok marka daha önce yapılmış Metaverse’ler içerisinde yerlerini aldılar. Siyasi partiler de mitingler düzenlediler. Bir oyunun içerisinde, bir markanın reklamının çıktığını düşünün. Bu da onun sanal gerçeklikteki karşılığı aslında.
Metaverse’de arsa konusu
Şu an Metaverse’de arsa satılma olayları gündemde. İnsanlar, arsa satılıyormuş, ben de gideyim arsa satın alayım dediler. Orada alınan arsalar oyun içerisine girdiğinizde size bir katma değer sağlayacaksa ve proje de sağlamsa değerlidir. Çünkü bunlar basit projeler değil, sanal gerçeklik içerisine girdiğinizde yıllar boyunca sürecek projeler. Mesela Facebook Meta projesini duyurmasından bu yana 1,5 yıl geçti. Daha hala ortaya çıkan somut bir olgu yok. Facebook gibi ekibi olan bir şirkette bile durum böyle. Diğer tarafta yer alan şirketler ise onunla boy ölçüşebilecek seviyelerde değil.
Bir arsayı 1 dolardayken aldık şimdi 5 oldu bunun satışını hangi aşamada yapmalıyız? Elimizdeki arsa bir anda çöp olabilir mi?
Projenin çöpe gitme ihtimali tabi ki bulunuyor. Proje eğer devam etmezse ya da yol haritasının çok gerisinde kalırsa bu projenin sıkıntıya girdiğine işarettir. Bu gibi durumlarda proje sonlanabilir.