Bilim insanları, beyin kanserini erken evrede tespit etmek için dünyada ilk kez geliştirilen bir testin tanıda devrim yaratabileceğini, tedaviyi hızlandırabileceğini ve hayatta kalma oranlarını artırabileceğini açıkladı.
İngiltere'de bir araştırma ekibi, beyin kanserinin en ölümcül türlerine sahip hastaların bile çok daha hızlı teşhis edilmesine yardımcı olabilecek, potansiyel olarak onları invaziv ve yüksek riskli cerrahi biyopsilerden koruyabilecek basit bir kan testi tasarladı. Buluş, Uluslararası Kanser Dergisi'nde bildirildi.
Testin özellikle "erişilemez" beyin tümörleri olan ve tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlamanın hayati olduğu hastalar için faydalı olacağı bildirildi.
Imperial College sağlık hizmetleri tarafından yönetilen Beyin Tümörü Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, testin, en sık teşhis edilen yüksek dereceli beyin tümörü türü olan glioblastoma (GBM) dahil olmak üzere bir dizi beyin tümörünü doğru bir şekilde teşhis edebildiğini açıkladı. Ekip, testin "yüksek analitik hassasiyete ve kesinliğe" sahip olduğunu bildirdi.
Beyin Tümörü Araştırmaları kuruluşunun genel müdürü Dan Knowles, "Bu çığır açıcı araştırma, beyin tümörü hastalarında daha erken tanıya ve daha iyi sonuçlara yol açacak. Sonuçları doğrulamak için daha fazla araştırma yapmayı planlıyoruz ve eğer başarılı olursak hastalar iki yıl gibi kısa bir sürede yeni testten faydalanabilecek" dedi.
Datar Cancer Genetics'in finansmanıyla geliştirilen TriNetra-Glio kan testi, tümörden kurtulan ve kanda dolaşırken bulunan glial hücreleri izole ederek çalışıyor. İzole edilen hücreler daha sonra boyanarak mikroskop altında tanımlanıyor.
Beyin Tümörü Araştırma Merkezi'ni yöneten Dr. Nelofer Syed şunları söyledi:
“Bu teknoloji sayesinde ulaşılması mümkün olmayan tümörlerin tanısı, risksiz ve hasta dostu bir kan testiyle mümkün hale gelebiliyor. Şu anda bu tür tümörler için invaziv olmayan veya radyolojik olmayan testler olmadığından bunun dünyada bir ilk olacağına inanıyoruz."